Hlavní obsah

Česko - USA 8:6Manželé Paulovi vybojovali jako první čeští curleři účast na olympijských hrách

Aberdeen/Praha

omáš a Zuzana Paulovi si jako první čeští curleři v historii zajistili start na zimních olympijských hrách. Manželé na mistrovství světa smíšených dvojic v Aberdeenu porazili v dnešním rozhodujícím souboji o postup do Pekingu 8:6 tým USA a jsou jedním z osmi jistých účastníků turnaje pod pěti kruhy.

Foto: Stucki Celine / WCF ©, ČTK

Mistrovství světa v curlingu smíšených dvojic (olympijská kvalifikace)v Aberdeenu. Česká dvojice Zuzana Paulová a Tomáš Paul.

Článek

"Jsem mentálně vyčerpaná a zatím mi to nedochází. Zatím si neumím představit, že opravdu v únoru někam pojedeme. Ale je to největší splnění snu a jsme absolutně nadšení," uvedla Paulová v tiskové zprávě.

Paulovi obsadili na MS ve Skotsku v základní skupině s bilancí pěti výher a čtyř proher čtvrté místo. O jednu pozici jim unikl postup do play off a zároveň přímá kvalifikace na ZOH. O tu se dnes střetli s americkým párem Joe Polo, Tabitha Petersonová a začátek duelu jim mimořádně vyšel. Češi po dvou endech vedli už 5:0, Američané ale následně snížili na 4:5 a v předposledním endu vyrovnali na 6:6.

V osmém endu nicméně česká dvojice získala dva body a zajistila si postup do Pekingu. Situaci jim zjednodušil soupeř, jehož poslední hod dojel příliš daleko. "Tlačili jsme je celý zápas až na jeden end. Věřili jsme, že je přeházíme. Jenom jsme nedokázali dotáhnout velká čísla, která tam stála," řekl Paul.

V mixech se o olympijské medaile hrálo poprvé v roce 2018 v Pchjongčchangu. Start na pekingském turnaji mají spolu s Čechy jistý Skotsko, Kanada, Itálie, obhájce zlata Švédsko, Norsko, Švýcarsko a pořadatelská Čína. O zbylá dvě místa se bude hrát na prosincové kvalifikaci.

Paulovi nemusejí být z českých curlerů na olympijských hrách osamoceni. Dodatečnou šanci v kvalifikaci bude mít v závěru letošního roku také ženský tým skipky Anny Kubeškové.

Mistrovství světa v curlingu smíšených dvojic v Aberdeenu (Británie):
Zápas o postup na ZOH:
ČR - USA 8:6.
Semifinále:
Norsko - Švédsko 7:6,
20:30 Skotsko - Kanada.

Reklama

Související témata: