Hlavní obsah

Orientační běžkyně Alexanderssonová má další titul, Kosová a Indráková v desítce

Závod na krátké trati na mistrovství světa v orientačním běhu ovládla počtvrté v kariéře švédská reprezentantka Tove Alexanderssonová, jež na šampionátu v České republice získala už třetí titul. Mezi muži v Jizerských horách uspěl Švýcar Matthias Kyburz, který v této disciplíně triumfoval znovu po pěti letech. Na kamenitých a zarostlých svazích Bukové hory u Smržovky vybojovaly umístění v první desítce Češky Denisa Kosová (8.) a Adéla Indráková (9.). Jana Knapová, která bojovala o bronzovou medaili, byla po oražení chybné kontroly diskvalifikována. Mezi muži byl nejlepším Čechem čtrnáctý Pavel Kubát.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vítězka závodu žen Tove Alexanderssonová ze Švédska.

Článek

Knapová chybovala na páté kontrole, kde poblíž kontroly určené ženám byla kontrola, která patřila k mužskému závodu. Orientační běžci si musí kontrolovat jejich čísla, jejich soupis mají s sebou na mapě a na ruce ve speciálním pouzdře. Knapová přiznala, že místo jí malinko nesedělo s mapou, kód si ale nezkontrolovala.

"Ztratila by tam tak 30 vteřin, takže to mohl být i tak skvělý výkon," řekl novinářům šéftrenér reprezentace Jan Šedivý. S cílovým časem kolem 40:45 by Knapová mohla bojovat o bronzovou medaili. Tu nakonec získala Švýcarka Simona Aebersoldová, druhá byla Norka Andrine Benjaminsenová.

Chybě v náročném terénu se nevyhnula ani vítězná Alexanderssonová. Ještě na páté kontrole byla až šestá a ztrácela minutu. Nakonec ale zvítězila téměř o dvě a půl minuty. "Udělala jsem docela velké chyby. Potom jsem bojovala hlavně psychicky, ale snažila jsem se zůstat pozitivní," řekla. Závod byl podle ní hodně náročný, fyzicky i z hlediska orientace v mapě.

Alexanderssonová získala zlatou medaili v této disciplíně už v letech 2016, 2017 a 2019. Loni bylo MS zrušeno kvůli epidemii covidu-19 a v roce 2018 byla diskvalifikována. Na letošním šampionátu už triumfovala ve sprintu a byla i členkou vítězné smíšené štafety.

Kosové a Indrákové pomohlo, že je na trati doběhly později startující závodnice, se kterými dál běžely společně. Podle Šedivého podaly po úvodních chybách výborné výkony. Podobně pomohlo i Kubátovi, že ho doběhl ukrajinský závodník. Miloš Nykodým skončil na 21. místě a Tomáš Křivda při premiéře na MS byl na 36. místě.

MS bude pokračovat ve čtvrtek a v pátek závody ve skalnatých terénech v Heřmánkách na Kokořínsku. Ve čtvrtek poběží muži a ženy tříčlenné štafety, v pátek se závodníci utkají na takzvané klasické trati, kde se časy vítězů šplhají až nad 90 minut.

MS v orientačním běhu - krátká trať ve Smržovce (Jablonecko):
Muži:
1. Kyburz (Švýc.) 39:31
2. Bergman (Švéd.) -40
3. Gibov (Ukr.) -47,
...14. Kubát -5:09,
21. Nykodým -9:01,
36. Křivda (všichni ČR) -12:22.
Ženy:
1. Alexanderssonová (Švéd.) 38:12
2. Benjaminsenová (Nor.) -2:21
3. Aebersoldová (Švýc.) -3:21,
...8. Kosová -5:30
9. Indráková -5:38,
Knapová (všechny ČR) - diskvalifikována.

Reklama

Související témata: