Hlavní obsah

Atraktivní mítink jezdců všestrannosti v Pardubicích! Bude s mezinárodní účastí

Jen pár dní před zahájením letní olympiády v Tokiu se do Pardubic sjedou elitní jezdci všestrannosti. Kombinaci tří disciplín drezury, parkurového skákání a terénní zkoušky nabídne místní hipodrom už tento týden od 16. do 18. července. Ve městě perníku by mělo startovat více než 170 sportovních dvojic.

Foto: Petr Šedivý

Do Pardubic se sjedou jezdci všestrannosti.

Článek

Jezdecká všestrannost patří k olympijským sportům už od počátku 20. století a v Pardubicích je populární řadu let. V letošním roce se závody Pardubické všestrannosti uskuteční poprvé, protože konání jarních klání znemožnila protikoronavirová opatření.

„Těší nás, že zájem ze strany závodníků neupadá. I přesto, že jsme se termínově sešli s dalším pořadatelem závodů, máme více než 170 startů a přijedou k nám i jezdci z Rakouska či Německa. Věříme, že pro ně všechny připravíme kvalitní závody se zajímavými tratěmi v dráze Velké pardubické," řekl ředitel Dostihového spolku a.s. Jaroslav Müller.

Závody Pardubické letní všestrannosti jsou současně vypsány jako oblastní mistrovství Východočeské oblasti České jezdecké federace a kvalifikační kolo seriálu Zlatá podkova. Závodníci budou také sbírat body do Národního poháru všestrannosti a Českého poháru 2021 ve všestrannosti. Vypsáno je celkem deset soutěží, z nich nejobtížnější je Zlatá podkova - Cena ministra obrany ČR stupně S (CNC 2*).

Foto: Petr Šedivý

Na Pardubickém závodišti se uskuteční závody olympijské všestrannosti.

„Uzávěrka přihlášek je ve středu 14. července, takže se ještě může situace změnit. V tuto chvíli ale počítáme s tím, že v pátek bychom absolvovali drezurní zkoušky všech soutěží, v sobotu skokové zkoušky a v neděli přijdou na řadu především divácky oblíbené crossy, neboli terénní zkoušky," popsala plánovaný průběh závodů hlavní rozhodčí Markéta Kvapilová. V pátek a v sobotu se bude soutěžit od devíti hodin, nedělní krosy začnou v osm hodin.

„Tratě crossu už v tuto chvíli stavíme, a to v atraktivním prostředí dostihové dráhy. Snažíme se vymyslet zajímavé tratě s různými typy překážek, aby soutěž bavila nejen samotné jezdce, ale také diváky," doplnil stavitel tratí Václav Žižka, který se na realizaci tratí podílí už několikátou sezonu a ve svých plánech počítá jak s umělými, tak i s přírodními překážkami pardubické dráhy.

Vstup na závody Pardubické všestrannosti je pro diváky zcela zdarma. Vzhledem k mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR se však bude nutné u vchodu do areálu závodiště prokázat platným negativním PCR nebo antigenním testem na přítomnost viru SARS-CoV-19 v předepsaných lhůtách 7 dnů, resp. 72 hodin (lze doložit také čestným prohlášením), nebo platným certifikátem o očkování proti onemocnění covid-19, kdy od podání první dávky uplynulo nejméně 14 dnů, nebo laboratorním potvrzením o prodělání nemoci covid-19, kdy od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 180 dnů. Tato povinnost se netýká dětí do 6 let věku.

Reklama

Související témata:
Drezura