Hlavní obsah

Stát podpoří sport v příštím roce částkou 7,5 miliardy korun

Praha

Stát vyhradí na podporu sportu z rozpočtu na rok 2022 celkem 7,5 miliardy korun. Jde o nárůst o 1,5 miliardy v porovnání s letoškem. Na úterním jednaní se na tom dohodli ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Foto: Sport.cz

Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury.

Článek

"Posílíme rozpočet pro sport o jeden a půl miliardy. Jsou to peníze, které budou poskytnuty už z letošního rozpočtu a ušetřených prostředků tak, aby mohla Národní sportovní agentura začít s uzavíráním smluv v rámci převisů, které tam má, nicméně ty peníze budou utráceny a disponibilní až v příštím roce," řekla na na tiskové konferenci Schillerová.

"Shodli jsme se na tom, že jde o peníze, které je reálné utratit, a pomůže to posílit priority jako je Kabina, Můj klub a další projekty, s nimiž Národní sportovní agentura počítá," dodala Schillerová.

"Chtěl bych paní ministryni poděkovat za velmi konstruktivní jednání o rozpočtu pro rok 2022. Jsem velice rád, že jsme navýšili rozpočet o jeden a půl miliardy pro sport a shodli se na tom, že sport je jednou z priorit nejen paní ministryně, ale všech z nás. Je potřeba mít zdravé děti a fit národ," uvedl Neusser.

Navýšení podpory sportu ze strany státu Neusser vítal s ohledem na řadu plánů, které má NSA do příštího roku. "Letos se potýkáme s obrovským převisem investičních akcí, který je dnes až sedm miliard korun, a zároveň plánujeme věnovat se příští rok mládeži a aktivitám kolem mateřských a základních škol," nastínil Neusser, jenž v polovině května nahradil ve funkci šéfa českého sportu Milana Hniličku.

S ministryní financí se shodli na tom, jak moc je pro sport v tuzemsku důležitý program Můj klub a jeho další rozvíjení. "Chceme určitě pracovat na jeho posílení a tu podporu tam každopádně navyšovat tak, aby se prostředky dostaly rovnou do klubů a nemusely jít přes národní svaz," řekl Neusser.

"Máme také úplně revoluční program, který bychom chtěli příští rok rozvíjet, což je právě podpora aktivit mateřských a základních škol, které jsou z mého pohledu hodně důležité," doplnil Neusser.

Reklama

Související témata: