Hlavní obsah

Covidové ticho je pryč, na Velkou se vracejí diváci. Loni to bylo mrtvý, teď to bude zase zážitek, těší se žokejové

Praha

Hrobové ticho vystřídá hukot. Na Velkou pardubickou se vracejí diváci, při nedělním 131. ročníku slavného dostihu poženou koně a žokeje po roční covidové pauze opět tisíce fanoušků. Nakolik koně vnímají řev zaplněných tribun, dokážou ze sebe vymáčknout víc?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kratochvíl v sedle hnědáka No Time To Lose spěchá před plnými tribunami do cíle 127. ročníku Velké pardubické.

Článek

„Kůň je vnímavé zvíře, na ryk reaguje stejně jako člověk. Jinak běží v tichu, kdy je daleko klidnější. Jinak při hukotu, kdy je v hledišti spousta lidí. Chová se úplně jinak," tvrdí Radek Holčák, trenér vítěze loňské Velké Hegnuse.

Ta se kvůli ochranným opatřením proti šíření koronaviru uskutečnila poprvé v historii bez diváků. Na tribuně seděli pouze trenéři, majitelé a zástupci médií. Když Hengus prolétl cílem, namísto ovací obligátní třiceti tisíc fanoušků slyšel jen jásot žokeje Matuského.

„Pro loňského vítěze to byl možná paradoxně jeho nejhorší den v dostihové kariéře. Když jsme nabíhali na Taxis, to ticho bylo hrozné. Jsem rád, že teď budeme zase slyšet burácení tribun. Diváci určitě roli hrají, výkony jezdců i koní s atmosférou souvisejí. Labilnější koně ocení klid, jiní zase řev fanoušků. Každopádně buďme šťastní, že zase v hledišti budou," podotýká žokej Jaroslav Myška, který v neděli pojede sedmiletého Evžena.

Faltejsek: Hlavně ať máme všichni krásný zážitek

„Plné tribuny budou určitě v mnohém plus, loni to bylo hodně mrtvý. Hlavně ať máme všichni krásný zážitek, jsme všichni zdrávi a veselí. Samozřejmě jde i o zábavu. Pro diváky je fajn, že můžou být zase při tom, kontakt je mnohem bližší než u televize," dodává pětinásobný vítěz Velké, žokej Jan Faltejsek.

Podle legendárního žokeje a trenéra Josefa Váni nejsou koně schopni atmosféru až tolik vnímat. Pochopitelně je ale rád, že v ochozech nebude s kolegy trenéry a majiteli sám, jako před rokem. „Můj názor je, že vřavu z tribun koně příliš nevnímají. Ale nejsem kůň," směje se Váňa, který v roli jezdce vyhrál slavný dostih osmkrát. Jako trenér jedenáctkrát.

„Jezdil jsem Velkou, když bylo na závodišti čtyřicet tisíc lidí. Nerad vzpomínám na časy, kdy, rádoby ochránci přírody, pokazili dostih. Čím víc lidí přijde, tím pro nás líp. Dostat po Velké Dostihový spolek do černých čísel by bylo hodně příjemné i pro nás, co jsme na tom životně zainteresovaní. Koně jsou nejen v srdci, ale i ekonomicky důležití," doplňuje Váňa.

„Do koňské hlavy nevidím, nicméně bouřlivá atmosféra může sehrát roli v lepších výkonech koní i jezdců. Dostihy jezdíme pro lidi, jsme rádi, že tam zase budou," raduje se žokej Jan Kratochvíl, jenž bude v neděli v sedle sedmiletého Mr Spexe.

Reklama