Hlavní obsah

Vzhůru do nepřístupné Číny! Co zažívají Češi v dějišti zimní olympiády?

Stále působí nepřístupně, mezinárodní sportovní akce tam jsou stále spíše výjimečné, přesto se Čína otevřela nejen českým olympijským vyslancům. Ti testují dějiště bitev pod pěti kruhy. Skeletonistka Anna Fernstädtová a s ní i čeští bobisté v čele s pilotem Dominikem Dvořákem se v rámci kempu mezinárodní federace IBSF svezou v novém ledovém korytě pro únorové hry. Loni tobogan testovali v omezeném počtu sáňkaři.

Foto: Tomáš Třeštík/Sport Invest

Skeletonistka Anna Fernstädtová

Článek
Fotogalerie

Jindy běžná záležitost. Tentokrát jsou ovšem trénink či testovací předolympijské závody něčím mimořádným. Ač Čína, jež je brána jako místo zrodu pandemie, není úplně uzavřená, cesta tam stále není tak úplně obvyklá.

A nejde při ní vše hladce, šest hodin strávili čeští sportovci na letišti. Ale s ohledem na okolnosti to může vypadat jako malichernost. "Testovali nás snad na všechno, co šlo," napsal Dvořák na sociálních sítích.

Dráha pro bobisty leží ve středisku Jen-čching, vzdáleném 75 kilometrů severozápadně od Pekingu.

Začíná osahávání místní reality. "Cílem je co nejlépe se naučit dráhu, otestovat materiál a udělat si celkový přehled o tom, jak to bude na olympiádě vypadat," nastiňuje Fernstädtová. na sítích připojuje fotografie přímo z dějiště. Kopce v mracích, impozantně působící koryto, které je trochu jiné, než na jaké jsou dosud bobisté či skeletonisté zvyklí. Sama rozesmátá závodnice v prostoru startu...

Celkem by měl každý absolvovat přes čtyřicet jízd. "Na osahání dráhy je to dostatečný počet," soudí Dvořák.

Až doposud ji Češi znali jen z videa, které měli k dispozici. "Nakoukala jsem, co se dalo, a zkusila si napsat plán, jak by bylo nejlepší dráhu projet. Ale v reálu to asi bude něco úplně jiného. První jízda je vždycky takové překvapení. Není se koho zeptat na detaily, musíme se tu dráhu všichni teprve naučit," připomíná Fernstädtová, po přechodu z německého týmu v okolí českého týmu familárně nazývaná Anička.

Dvořák přitaká, že má z videa načtené, jak jdou zatáčky za sebou, jak jsou dlouhé. "Ale finální pocit získám, až se svezu v bobu," tvrdí.

Po první prohlídce potvrzoval, že je dráha pro bobisty s šestnácti zatáčkami technická. "Prvních pár zatáček padá hodně dolů, takže rychlost bude už od začátku. Dole to slušně poletí. Uvidíme, jak se to naučíme a jak to bude na olympiádě," přemítá pilot.

Fernstädtová má v Číně kanadského trenéra Jeffa Paina, servismana Petra Kouřila a fyzioterapeuta Jakuba Marka. "Je důležité, abychom tady byli všichni a připravili se po všech stránkách," říká. S atletickým koučem Josefem Andrlem je české eso v kontaktu alespoň na dálku.

Bobisté testují dráhu v sestavě pilot Dvořák a brzdaři Jan Šindelář, Jakub Nosek, Dominik Suchý a Jáchym Procházka. Pro Suchého je to zároveň zkouška po problémech s achilovkami.

Závodníci si vyzkoušejí dráhu, ale očekávají, že při olympiádě se asi bude chovat jinak. V chladnějším únoru totiž bude led odlišný. "Dráha bude možná o dvě až tři vteřiny rychlejší. I proto pro nás bude těžší vychytat vhodný materiál," podotýká Fernstädtová. "I přes venkovní relativní teplo je led teď tvrdý, ale během her to může v únoru vypadat jinak," souhlasí Dvořák.

Přiznává, že už měl cestou na testování tak trochu pocit, že už jede na olympiádu. "Ale spíš jsem byl vyklepaný, že letíme do Číny, kam bych se asi jen tak nepodíval."

Ježděním na olympijské dráze prakticky začne sezona. Světový pohár se rozjede 19. až 21. listopadu v Innsbrucku. "Na všem a na všech je cítit, že už se blíží sezona. Bude náročná. Ale těším se moc," dodává čtyřiadvacetiletá trojnásobná juniorská mistryně světa Fernstädtová.

Reklama

Související témata: