Hlavní obsah

Maruškovou vítr neodfoukl, má druhý bronz

Londýn/Praha

České pistolářce Lence Maruškové nová londýnská olympijská střelnice svědčí. Po čtvrtečním bronzu ze vzduchové pistole vybojovala v neděli v závodě Světového poháru ve sportovní pistoli kov stejné hodnoty.

Foto: Petr Horník, Právo

Střelkyně Lenka Marušková

Článek

„Zase byla hrozná zima, pršelo a foukal nárazový vítr zezadu i ze strany, takže jsem si ho musela hlídat,“ přiznala do telefonu česká reprezentantka. „Ve finále jsem ale pokazila první položku, čtyři rány skončily dole v devítce, jen jedna byla v desítce. Spadla jsem ze druhé na šestou pozici, ale v dalších třech sériích po pěti ranách už to bylo dobré a vrátila jsem se na stupně vítězů. Stříbro by bylo lepší, ale pro mne jsou v této době podstatné hlavně získané zkušenosti,“ dodala Marušková.

Trenér Břetislav Putna nebyl tradičně moc spokojený... „To já nejsem prakticky nikdy. I na výsledcích, za které se dávají zlaté medaile, hledám chyby. Pro Lenku je skutečně hodně důležitá ta zkušenost s olympijskou střelnicí. Dva bronzy jsou pochopitelně velice cenné, ale je to jen jeden z dílčích kroků směrem k olympiádě. Máme pořád na čem pracovat, především na technice v části závodu, kdy se střílí na otočný terč. Už máme vybrané i kvalitní střelivo, takže v další fázi budeme vylaďovat techniku a odstraňovat nedostatky,“ zdůraznil Putna.

Závod nevyšel Petře Hykové, ale trenér vidí problém hlavně v počasí. „Je tu hrozná zima, taková ta vlezlá, co se dostane všude. Navíc prší a ten prudký nárazový vítr je opravdu hodně zrádný. Do Petry foukl tak silně v okamžiku, kdy se soustředila na ránu, že ji málem povalil a já si říkal, že to bude nula. Naštěstí trefila alespoň šestku,“ prozradil úskalí olympijské střelnice, jejíž okolí je prý zatím hodně nevzhledné.

Dalším českým reprezentantům se o víkendu nedařilo. Puškaři neuspěli ve vzduchovce a propadli i skeetaři, jimž dělalo počasí obrovské problémy. „Ti nejlepší závodníci tu ale zastříleli, dokázali se s podmínkami vyrovnat,“ dodal Putna.

SP ve výsledcích
Ženy
Sportovní pistole: 1. Kim Jang-mi (Kor.) 796,9 (294+204,9), ...3. Marušková 790,4 (588+202,4), 47.Hyková(obě ČR) 567
Skeet: 1. Wej Ning (Čína) 96 (72+24)
Muži
Vzduch. puška: 1. Piasecki (Fr.) 701,6 b. (598+103,6), ...55. Šmol 588, 59. Rozsypal 588, 65. Haman (vš. ČR) 586
Vzduch. pistole: 1. I Te-mjong (Korea) 691,3 (591+100,3), skeet: 1. Nilsson (Švéd.) 148 (123+25),...32. Sychra 116, 52. Tomeček (oba ČR) 113

Reklama