Hlavní obsah

Na úvod sezóny to byl průměr, řekla rychlobruslařka Novotná

Praha

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná má za sebou vstup do olympijské sezóny. V úvodních dvou Světových pohárech v Šanghaji a Soulu dokázala vždy postoupit maximálně do čtvrtfinále, tragédii z toho ale nedělá. Tradičně se jí začíná totiž dařit až kolem Vánoc. V olympijské sezoně ji ale první důležité závody čekají již v listopadu, třetí a čtvrtí díl Světového poháru v Turíně a Kolomně totiž budou kvalifikací pro Soči.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rychlobruslařka Kateřina Novotná

Článek

"Něco se mi povedlo, něco ne. Byla jsem patnáctá, sedmnáctá i 44. na pětistovce, kde jsem vypadla hrozně brzy. Nejsem maximálně spokojená, ale ani zklamaná. Byl to takový průměr," řekla Novotná ČTK. Start sezony v září je pro ni hodně nezvyklý. "Normálně začínáme až o měsíc později. Mně to většinou navíc začíná jezdit až kolem Vánoc," usmívala se devětadvacetiletá rychlobruslařka.

S ohledem na olympijskou sezónu Mezinárodní bruslařská unie změnila systém SP. Doposud se jezdily dvě tratě v jednom dnu a rychlobruslaři si museli vybrat, na které se představí. Nyní se každá trať jede samostatně za početnější účasti. "Závodí se už od čtvrtka, kdy se stejně jako v pátek jedou kvalifikace. Například na pětistovku i patnáctistovku se tak musí třikrát postoupit, aby se prošlo do víkendového závodu," popsala Novotná aktuální systém poháru.

O tom, kteří rychlobruslaři na olympiádu do Soči postoupí, rozhodnou výsledky ve třetím a čtvrtém dílu SP v listopadu v Turíně a Kolomně. "Na každé trati musí být člověk do 32. místa, aby se kvalifikoval," řekla Novotná, která už startovala na hrách v Salt Lake City, Turíně a ve Vancouveru.

A věří, že nebude chybět ani v Soči. "Dva závody nejsou moc, je potřeba se snažit a dávat si pozor, aby člověk nedělal zbytečné chyby. S ohledem například na diskvalifikace," podotkla Novotná, která má ve své sbírce zlatou medaili z mistrovství Evropy v roce 2010 v Drážďanech. Na stejném místě v Německu by v lednu měla absolvovat i generálku na blížící se olympiádu.

Novotná, která se na Soči připravuje na ledě již od července, kdy začala trénovat v italském Bormiu, navíc věří, na olympiádu postoupí i někdo z mužské reprezentace. Šanci by měl mít zejména Vojta Loudín. "Myslím, že šanci má, i když výsledky ve svěťácích nebyly nic moc. Hodně se zlepšil, na závodech v Holandsku porazil lidi, které dříve neporážel. Zajel si několik osobních rekordů. Věřím, že se mu to povede," dodala Novotná.

Reklama