Hlavní obsah

Judisté USK vyhráli extraligu družstev, slaví po dvou letech

Praha

Judisté USK Praha se radují z triumfu v extralize družstev. V dnešním finále doma na Folimance porazili Liberec 5:2 a oplatili mu tak loňskou porážku. USK vyhrál šest z posledních sedmi ročníků soutěže. Očekávané finále ale znehodnotila skutečnost, že Liberec obsadil jen čtyři ze sedmi váhových kategorií a domácí tým měl hodně usnadněnou cestu k vítězství. Třetí jsou závodníci Sokola Vršovice, kteří zdolali Olomouc.

Článek

Judisté USK byli rádi, že po dvou letech mohou v týmové soutěži slavit. V semifinále nejprve zdolali v pražském derby Vršovice a pak ovládli i finále. "Jsme rádi, že jsme to Liberci vrátili a zaslouženě jsme titul získali zpátky. Minulý rok to Liberec vyhrát neměl, byly tady čachry v pravidlech. O to je lepší, že jsme zpátky na vrcholu," řekl ČTK Lukáš Krpálek, letošní mistr Evropy a držitel bronzu ze světového šampionátu, který je největší hvězdou USK.

Pražané brali finálové klání hodně prestižně, na výpomoc za nimi dorazil také Ukrajinec Georgij Zantaraja, světový šampion a letošní držitel bronzu na MS ve váze do 66 kg. Zantaraja se však proti Liberci vůbec nepral, Severočeši totiž váhy do 60, 66 a nad 100 kg neobsadili.

Argumentovali tím, že jejich závodníci ve zmíněných kategoriích nemohli nastoupit kvůli zdravotním problémům. USK tak tři body získal "zadarmo" a k jistotě vítězství potřeboval na tatami jediné vítězství, které zařídil při první možnosti Václav Sedmidubský.

"Je to škoda. Na Folimanku přišlo hodně lidí, chtěli vidět dobrý a dramatický souboj, ale Liberec z toho udělal trochu frašku. Nebylo to od nich moc hezké. Ale kazit si to nechci, radost z výhry jasně převáží. Odvedli jsme dobrou práci," uvedl Krpálek.

Krpálek porazil Jurečku

Ten se na tatami proti Liberci představil a v prestižním klání na ipon porazil kamaráda a reprezentačního kolegu Alexandra Jurečku. Ten sice soutěží ve váze do 90 kilogramů, ale dnes musel jít do souboje proti mnohem těžšímu Krpálkovi.

"Saša je úžasnej judista, navíc se s ním hodně často potkávám na tréninku a klidně mě třeba mohl hodit, i když měl nevýhodu ve váze. Naštěstí se to nestalo a jsem rád, že jsem ho porazil," reagoval Krpálek.

Podobnou situaci jako Jurečka zažil další liberecký závodník Pavel Petřikov, který v severočeském klubu hostuje z Hradce Králové. Jeho parketa je v nejnižší váze do 60 kg, ale dnes kvůli improvizacím v nasazení vyrukoval do souboje se Sedmidubským ve váze do 73 kg. Také Sedmidubský váhovou převahu využil a zvítězil před časovým limitem.

Liberec získal na Folimance proti USK na tatami dvě výhry zásluhou Slováků Matúše Milichovského ve váze do 81 kg a Milana Randla do 90 kg. Milichovský porazil domácího Jana Ječmínka a Randl zase českého reprezentanta Tomáše Knápka.

Mistrovství republiky jednotlivců se uskuteční v listopadu.

Reklama