Hlavní obsah

Z klisny Orphee už je dáma. Faltejsek po triumfu věděl, že sedí na nejlepším koni Velké pardubické

Pardubice

Řehtal se. Předlouhé desítky minut čekání na dopingové zkoušce mu nezkazily náladu. Jan Faltejsek po roce vychutnával slastný pocit vítěze Velké pardubické. Znovu s Orphee des Blins proletěl tratí na prvním místě od startu do cíle. „Super, paráda,“ smál se 30letý žokej rozverně na celé kolo.

Foto: David Taneček, ČTK

Jedenáctiletá klisna Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem (na snímku) suverénně obhájila vítězství ve Velké pardubické.

Článek
Fotogalerie

Po roce zase jako vítěz můžete srovnávat...

Loni to byla výhra na ztrátu řeči. Jako z jiného světa. Všichni byli překvapení. Letos jsem věděl, že mám superkoně, superskokana, super nachystanýho. V tomhle směru to bylo o dost lehčí. Člověk se jen těšil. Koncentroval jsem se jen, abych nevyrobil hrubku, což se může stát. Nakonec se to povedlo bez ní.

Jásat jste mohl už dlouho před cílem. Jak jste si to užil?

To pozor. Od pana Vítka (čerstvě pětasedmdesátileté legendy Velké pardubické, kterou dvakrát vyhrál) jsem si vzal k srdci to, co mi říkal už loni. Teda že je třeba dávat pozor až do konce a pak si můžu dělat třeba stojky. Má pravdu, sám jsem zažil, že suverénně první kůň zčistajasna upadl. Stačilo, že špatně šlápl.

Tlak coby obhájce vítězství a favorit jste nevnímal?

S tím se dostihy jezděj. Člověk by se od toho měl oprostit. Já věděl, že sedím na nejlepším koni v dostihu, že musím jet to svoje. Nikdo nejsme dokonalej, ale vyhnout se chybám, o to jde.

Jezdíte ve Francii i vynikající koně, ale měl jste pod sebou někdy takového jako Orphee?

Tvrdil bych si říci, že i lepšího. A to v Anglii. Ale tam to je úplně jiný sport. Jenže na kontinentě je takovýchto koní málo. Ve Francii jsem zatím takového nejel. Je to pořádně tvrdá práce se na opravdu vynikající koně dostat. Věřím, že se mi to podaří. Můj francouzský boss Macaire Velkou sledoval, fandil mi. Výhra by mi, myslím, mohla pomoci i do další kariéry venku.

Vnímal jste za vámi padající soupeře?

Věděl jsem, že karambolů je dost, ale až tak přesně co kde a jak jsem nevěděl. Bylo mi to jasné, když jsem viděl volné koně. Tady volňásek, tamhle další. Bylo to těžké. I tou měkkou půdou. Smekám před koňmi, kteří to zvládli a vyhráli. V tomhle to bylo těžší než loni.

Jak se za rok změnila Orphee? Je to už koňská dáma?

Dáma je to každopádně. Je starší a trochu jiná. Je to o přípravě. O sérii dostihů, kterými prošla. Před rokem mě vezla, teď už se nechá lépe usadit. Trenér Greg Wroblewski s ní hodně zapracoval.

Velká zažila v poslední době skvělé klisny. Sixteen, Registanu. Kolikrát je ještě schopná vyhrát?

To nemůže nikdo vědět. Hlavně aby zůstala zdravá.

Reklama