Hlavní obsah

VIDEO: Soči vyroste na Letné. Obrovské kluziště, běžkařská trať i stovky hodin přenosů

Praha

I fanoušci, kteří nevyrazí přímo do Soči, dostanou šanci okusit atmosféru zimní olympiády na vlastní kůži. Na pražské Letné vyroste v době konání her (7. až 23. února 2014) Olympijský park, jehož návštěvníci budou moct sledovat boje o medaile v Rusku prostřednictvím přímých přenosů, ale také si jednotlivé sporty přímo vyzkoušet.

Vizualizace Olympijského parku na Letné

 
Článek

V Londýně slavil úspěch Český dům, kde se tisíce fanoušků potkávaly se sportovci i českými umělci. Ale vzhledem ke vzdálenějším destinacím příštích her (po Soči Rio 2016, Pchjongčchang 2018 a Tokio 2020) hledal Český olympijský výbor další způsob, jak propojit fanoušky doma v Česku přímo s olympijskými hrami.

Led vydrží i teplé počasí

Zatímco v Soči bude fungovat zázemí pro české firmy i místo setkání pro příznivce, jakési zmenšené dějiště olympiády vyroste v Praze naproti stadiónu fotbalové Sparty. Na velkém prostoru vznikne napůl sportoviště, napůl zóna pro fanoušky.

Dominantou prostoru bude Ledový ráj, tedy plocha o téměř 5000 metrech čtverečních. „Měla by vydržet až do plus čtrnácti stupňů,“ věří předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Rozhovory hned po závodě

Běžkařská trať vznikne pod patronací Kateřiny Neumannové, snowboardista Martin Černík nachystá snowpark, k vyzkoušení bude i laserová biatlonová střelnice či curlingová dráha. Na Letnou budou vypravovány autobusy s dětmi z jednotlivých krajů.

Na obrazovkách pak poběží přímé přenosy České televize. „Zároveň vznikne spojení Praha–Soči, díky němuž budou probíhat přímé rozhovory hned po závodě. I návraty sportovců a vítání budou probíhat na Letné, jako to dřív fungovalo na Staroměstském náměstí,“ plánuje Kejval.

Náklady na výstavbu a provoz areálu, který na 17 500 metrech čtverečních pojme až 10 000 lidí denně, se budou pohybovat okolo 80 miliónů korun.

Reklama