Hlavní obsah

Pljuščenko oslavil v Rize vydařený comeback ke krasobruslení

Hvězdný ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko má za sebou povedený návrat na soutěžní led. Téměř deset měsíců po operaci zad suverénně opanoval menší mezinárodní závod v Rize, po průměrném krátkém programu a vydařené volné jízdě získal známku 263,25 bodu. Na souběžně konané soutěži Grand Prix NHK Trophy v Tokiu by s ní vybojoval druhé místo, vloni mu k zisku sedmého titulu mistra Evropy stačilo 261,23 bodu.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko

Článek

Jednatřicetiletý Pljuščenko při prvním soutěžním testu v olympijské sezoně jasně porazil krajany Alexandera Petrova (218,75) a Sergeje Borodulina (202,40). Závodil poprvé od letošního ME, ze kterého po krátkém programu odstoupil. Na ledě se připravuje od srpna.

"Ten závod jsem potřeboval. Abych nasál atmosféru, zjistil, jestli mi zdraví a páteř umožní bez omezení závodit. A cítil jsem, že mi záda nedovolují provést dokonale ty prvky, které jsem dělal, řekněme, před rokem," řekl Pljuščenko po krátkém programu. "Po desetiměsíční pauze to bylo velké napětí, ale bylo vzrušující zase závodit. Každopádně druhý soutěžní den už byl jednodušší, bál jsem se už o něco méně," uvedl Pljuščenko.

Do volného programu zařadil na rozdíl od toho krátkého i kombinaci se čtverným skokem a pochvaloval si, že nepociťoval žádnou velkou únavu, takže mohl jízdu dokončit s úsměvem. "Se čtverným skokem jsem velmi spokojený i s celým programem. Celkově mohu říct, že se mi ten start tady slušně povedl, dodalo mi to sebevědomí. Jsem zpátky," řekl olympijský vítěz z roku 2006.

Reklama