Hlavní obsah

Báječný vstup do sezóny, lebedila si Sáblíková

Calgary/Praha

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupila do olympijské sezóny druhým místem na 3000 m a třetím na poloviční trati na závodech Světového poháru v Calgary. Navíc na patnáctistovce vytvořila nový český rekord.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Představovala jste si takový vstup do sezóny?

Přála jsem si ho... Na tři kilometry jsem cítila dobrou formu, takže jsem věřila, že to vyjde. Na patnáctistovce jsme s trenérem Petrem Novákem přemýšleli o první šestce a byl z toho bronz. Na úvod sezóny tedy výborné výsledky.

Tentokrát se neprojevily problémy s aklimatizací?

Trochu ano, ale podstatné je, že jsem zdravá, mám natrénováno a prodala jsem to hned v úvodním závodě. Ten je vždycky důležitý a zároveň nevyzpytatelný. Znáte svoji formu, tu soupeřek podle časů v úvodu sezóny, ale když přijde ostrý start, bývá to jiné, někdy překvapivé.

Takže vás překvapila vítězstvím na tři kilometry jednačtyřicetiletá Claudia Pechsteinová?

Vůbec ne! Ona je stále vynikající na dlouhých tratích a na bedně stojí pravidelně. Určitě jí k výbornému času pomohlo, že bojovala do posledních metrů s mistryní světa na této trati Nizozemkou Ireen Wüstovou.

Vy jste na trojce doslova rozdrtila Němku Stephanii Beckertovou...

Už na startu jsem šla před ní a po prvním střídání jsem měla náskok nějakých deset metrů. Ten se zvětšoval. Na konci už jsem jela sama, což výslednému času nepomohlo. I tak jsem s druhým místem opravdu moc spokojená.

Co má jedna z favoritek Beckertová za problémy?

Nevím a řečmi se nezabývám. Rozhodně to z pohledu olympiády nemusí nic znamenat. V Soči se jede až za tři měsíce.

Na patnáctistovce jste o jedenáct setin sekundy překonala svůj vlastní český rekord. To jste čekala?

Této disciplíně jsem se v přípravě znovu hodně věnovala. Cítím se proto i na této trati, která není vyloženě mojí nejlepší, v dobré formě. Rekord jsem ale neplánovala, to se dost dobře nedá. Vždycky ale chci zajet co nejlepší čas. Jela jsem v šesté dvojici s Polkou Bachledovou-Curusovou, která si vedla velmi dobře, takže to byl boj, i když jsem ji nakonec porazila o sekundu. Že to byl nový český rekord 1:54,44, bylo příjemné a radostné zjištění. Když pak odjela předposlední dvojice a teprve jsem přišla o první místo, říkali jsme s trenérem Novákem, že by to mohlo na bednu vyjít a povedlo se. Mám z toho velkou radost.

Pojedete ještě něco v Calgary?

V neděli závod družstev, který pojedu s Karolínou Erbanovou a teprve sedmnáctiletou Nikolou Zdráhalovou. Zkusíme to směrem k šanci na olympijský start. Počítám, že z těch šesti kol odjedu většinu. Z pohledu českých fanoušků jedeme v neděli před půlnocí.

Kdy odlétáte do Salt Lake City, kde seriál pokračuje?

Už v pondělí, protože koncem týdne tam pak pojedu trojku a patnáctistovku. Věřím, že budu opět úspěšná a snad i rychlejší.

Reklama

Související témata: