Hlavní obsah

Sáblíková může mít novou kolegyni a konkurentku. Z krátké dráhy k ní chce Novotná

Rychlobruslařské přestupy pokračují. Karolína Erbanová v Nizozemsku... Martina Sáblíková poněkud zaskočená... A teď je tu další novinka. Česká jednička může mít novou kolegyni, ale i konkurentku ve vlastní tréninkové skupině. Z krátké dráhy na dlouhou chce totiž přestoupit Kateřina Novotná. Po nevydařených olympijských hrách v Soči uvažovala o ukončení aktivní kariéry, nakonec se však rozhodla pokračovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rychlobruslařka Kateřina Novotná.

Článek

"Cítila jsem, že nechci končit neúspěchem v Soči. Pořád jsem zdravá a cítím, že můžu něco dokázat. Na short tracku se ale mění pravidla, je tam více strkání a to já už nechci. Zároveň ale chci pořád bruslit a pokračovat v kariéře. Proto jsem se rozhodla pro variantu dlouhá dráha," říká devětadvacetiletá Novotná.

Momentálně se připravuje sama, ale ráda by zamířila do tréninkové skupiny právě k Martině Sáblíkové. Už o této možnosti i jedná s koučem Petrem Novákem. "Mám zájem trénovat s Petrem a Martinou v jejich skupině, ale zatím jsme se nedohodli. Trénuji sama, ale v červenci s nimi pojedu na soustředění na led," nastiňuje situaci účastnice olympijských her v Salt Lake City, Turíně, Vancouveru a Soči.

Zřejmě až tam se rozhodne, zda ji Novák do svého týmu zařadí. Úspěšný kouč potvrzuje, že tuto možnost momentálně zvažuje. "Já se snažím dělat vše pro to, aby mě vzal. Snažím se ho přesvědčit. Chci zůstat v Čechách a české skupině. Moc jiných možností není. Jinak bych musela asi odejít do zahraničí jako například teď Karolína (Erbanová)," pokračuje Novotná, která je připravena plnit všechna pravidla, která u kouče Nováka platí. "S tím nemám problém, proto jsem za ním přišla," podotýká.

Novotná o možnosti závodit na dlouhé dráze přemýšlela již v minulosti. V roce 2011 startovala i na vícebojařském mistrovství Evropy, kde skončila devatenáctá. "Není to tedy úplně vstup do neznámé vody," říká. I kdyby prý k dohodě s Novákem nedošlo, stejně by na dlouhou dráhu zamířila. "Určitě bych se tím nenechala odradit. Momentálně jsem tak rozhodnutá. Chci zjistit, co dokážu na dlouhé dráze. Zahraničí by ale byla dražší a složitější varianta," přiznává.

Poté co se rozhodla pokračovat v aktivní kariéře, chce bruslit celý následující olympijský cyklus. "Uvidím, jak mi to půjde. Pokud se budu zlepšovat a půjde to nahoru, tak budu bruslit dále. Teď jsem na začátku a vidím před sebou minimálně čtyři roky," plánuje Novotná, která v srpnu oslaví 30. narozeniny.

Novotná věří, že její odchod z krátké dráhy nebude znamenat konec tohoto sportu v českém prostředí. I když pokračovat zřejmě nebude ani druhý olympionik Vojtěch Loudín. "Máme šikovné holky, kterým je kolem patnácti šestnácti, takže je možné, že na olympiádě zase někdo bude. Věřím tomu," dodává Novotná, která se před čtyřmi lety stala vícebojařskou evropskou šampionkou.

Začlení se nakonec Kateřina Novotná do jedné tréninkové skupiny k Petru Novákovi a Martině Sáblíkové?
Ano
85,7 %
Ne
14,3 %
Celkem hlasovalo 1606 čtenářů.

Reklama