Hlavní obsah

Kostelecký nevěřil, že se dostane do boje o medaile. Nakonec má placku

Praha

Minulá sezóna olympijskému vítězi v brokové disciplíně trap Davidu Kosteleckému (39) moc nevyšla. V té letošní dokazuje, že zdaleka nepatří do starého železa. V pátek vybojoval v maďarské Sarlóspusztě bronz, když v medailové bitvě porazil chorvatského vicemistra světa Glasnoviče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Střelec David Kostelecký.

Článek

Závod byl rozložený do tří dnů, protože přijelo hodně střelců, kteří se kapacitně do dvou dnů nevešli. Tím bylo vše náročnější. V pátek navíc foukal silný vítr, který poznamenal především poslední položky. „Udělal jsem dvě chyby a říkal jsem si, že se nedostanu se 121 body do semifinále, a do boje o medaili tak nepůjdu. Nakonec to stačilo," podělil se o svoje pocity David Kostelecký.

Glasnovič se sesypal

Nakonec se prostřílel až do boje o medaile, kde ho ale čekal soupeř z nejtěžších. Glasnovič je borec, žádné ořezávátko. Navíc tyhle vypjaté souboje, kdy máte na terč jen jednu ránu, náramně umí. Mně ještě ke všemu nešel jeden terč, vysoko stoupající pravák, ten jsem minul v semifinále i v souboji o bronz. Glasnovič se ale pro mne nečekaně v závěru rozsypal a udělal dvě chyby. A já měl medaili," popsal cestu k bronzu Kostelecký.

Sarlóspuszta je poměrně neznámá střelnice. Velké závody se tam moc nestřílejí. A znalost prostředí hraje velkou roli. „My jsme tu měli naštěstí tři přípravné kempy. Je to hodně nečitelná střelnice s pozadím, na němž jsou terče špatně vidět. Když tady fouká, je všechno mnohem náročnější," popsal místo svého úspěchu český střelec.

Letos se Kosteleckému opravdu daří. Byl pátý na Světovém poháru v Mnichově, teď bronzový na mistrovství Evropy. Vrcholem sezóny bude zářijový světový šampionát v Granadě. Bude nadále stoupat vzhůru po dvou příčkách jako dosud? „Kéž by to tak fungovalo. Jenže střelba je strašně ošidná. První půlka sezóny byla výborná, uvidíme co ta druhá. Už za deset dní letíme na další závod Světového poháru do Pekingu, pak bude skoro dvouměsíční pauza před Granadou, kde je výborná střelnice, na níž padají vysoké výkony. Tam mohou být osudné i dvě chyby a nástřel 123 bodů nemusí znamenat vůbec nic. Musím se na to co nejlépe připravit, a pak uvidíme. Jsou jen dvě možnosti. Buď to vyjde, nebo ne," nenervoval se Kostelecký zbytečně.

Reklama

Související témata: