Hlavní obsah

Ukrajinský Lvov se vzdal kandidatury na uspořádání ZOH 2022

Lvov

Ukrajinský Lvov se vzdal kandidatury na zimní olympijské hry v roce 2022 a místo toho se bude ucházet o právo uspořádat sportovní svátek o čtyři roky později. Oznámili to zástupci Mezinárodního olympijského výboru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úspěšní biatlonisté z her v Soči.

Článek

Z původních uchazečů o hry v roce 2022 už odstoupil Stockholm a polsko-slovenský projekt pod hlavičkou Krakova. Ve hře ještě zůstává Oslo, které však stále nemá potřebné vládní záruky. O pořadateli se tak v roce 2015 na zasedání MOV nejspíš bude rozhodovat mezi Pekingem a kazašským Almaty.

Vyhlídky Lvova na uspořádání OH rapidně poklesly poté, co Rusko v březnu anektovalo Krym a na Ukrajině následně vypukly nepokoje. "Toto rozhodnutí je výsledkem současné politické a ekonomické situace na Ukrajině, o níž jsme diskutovali," uvedli v oficiálním prohlášení zástupci MOV.

Jednání s předsedou MOV Thomasem Bachem se zúčastnil vedle šéfa národního olympijského výboru Sergeje Bubky i ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Shodli jsme se na tom, že za současných podmínek by bylo extrémně náročné pokračovat v kandidatuře na rok 2022, ale v budoucnosti by to mělo pro Ukrajinu a ukrajinský sport smysl," uvedl Bach.

Reklama

Související témata: