Hlavní obsah

Proč míří olympiády do Asie? Tam jsou ještě hladoví, Evropa se stáhla, vysvětluje šéf ČOV Kejval

Praha

Tři ze čtyř příštích olympiád uvítá Asie, která přitahuje i stále více dalších významných sportovních událostí. Rozšířit počet destinací, kam by hry mohly zavítat, má za jeden z cílů plán předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha s názvem Agenda 2020. Dokument se čtyřmi desítkami doporučení vítá i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval

Článek

Jak můžou Bachovy návrhy olympijským hrám pomoct?

Současný předseda MOV Thomas Bach to vidí tak, že za Antonia Samaranche (bývalý předseda MOV – pozn. red.) nabral olympismus směr nahoru. Na jedné straně byl kritizovaný, že příliš podléhá komerci, na druhé straně dodržel všechny parametry olympijské charty a fungovalo to. Za jeho následovníka Jacqua Rogga se v podstatě těžilo z toho, co se vybudovalo za Samaranche. A teď Bach vychází z toho, že jsme úplně na vrcholu a pokud se budeme chovat dál jako teď, čeká nás jen prudký sešup dolů. Musíme se přizpůsobit době.

V jakém ohledu?

Já si z toho vzal dva hlavní body. Jednak olympijské hry jako takové a pak součinnost s národními olympijskými výbory. Co se týče her, doposud Mezinárodní olympijský výbor rozhodoval prakticky kompletně o jejich podobě za obrovské miliardy. Ale Bach ví, že dneska taková doba není a vycházet chce právě z potřeby konkrétních lokalit. Navíc jsou tu velmi pozitivní příklady z minulosti jako Lillehammer z hlediska zimní olympiády a Londýn jako letní, které jsem vnímal jako absolutní návrat ke kořenům

Byl pro MOV jakýmsi varováním i průběh kandidatury na zimní hry v roce 2022? Jeden uchazeč za druhým odstupoval, až zbyl jen Peking a Almaty v Kazachstánu…

Nejen to, signály tu byly už předtím. To, že olympiády mají tendenci se uchylovat jednak do Asie a jednak do režimů, které, velmi diplomaticky řečeno, svádějí vnitřní boj s dodržováním lidských práv a demokracií.

Je podle vás reálné se vrátit k myšlence rotace kontinentů při pořadatelství?

Ona je to širší otázka ohledně Evropy. Ta se v podstatě úplně stáhla, což má i další příčiny jako je stav veřejných financí a ekonomické problémy. Ale primárně to není o penězích. Asie je ještě hladová, v Evropě jsou všichni naobědvaní. Pokud se Norsko rozhodne, že nebude hostit sportovce z celého světa, tak to nemůže mít ekonomické pozadí, protože Norové mají to štěstí, že jim tam „tryská“ zemní plyn a dělá většinu přebytkového hrubého domácího produktu. Oni nevidí důvod, proč by hry pořádali. Nedávno jsem četl citát, že blahobyt ještě nikoho dopředu neposunul. V Evropě je životní úroveň vysoká, a čím je vyšší, tím víc si lidé stěžují.

V Oslu se odpůrci pořádání her oháněli i benefity, které musí pořadatelské město hradit pro členy Mezinárodního olympijského výboru…

To je čirá lidská závist. V rámci miliardových rozpočtů, jestli chtějí bydlet v pětihvězdičkovém hotelu, proč to soudit? To jsou z mého pohledu marginální argumenty. Předsedou Asociace národních olympijských výborů je kuvajtský šejk a ten lítá boeingem 767. Já mu nezávidím, lítám linkou a jako cestující jsem spokojený. Tak to prostě je, nevím, proč by měl šejk jezdit trabantem.

Jak tedy nalákat města k větší ochotě se o olympiádu ucházet?

Snahou a záměrem je, aby pořádání her dávalo daleko větší smysl pro to město a oblast, kde se budou konat. Jen pro představu, olympijské hry v Londýně během pouhých dvou let po svém skončení přinesly Velké Británii ekonomické oživení ve výši 14,2 miliard liber oproti očekávaným 11 miliardám a hlavně skoro dva miliony lidí, kteří se pustili do sportu. Ano, vždycky to stálo velké peníze, ale až následující hry ukážou, jak to zvládnou lokality jako Rio, které má ubytovací kapacity zhruba poloviční než Praha.

Nejbližší hry
Letní olympiády
2016 Rio de Janeiro
2020 Tokio
Zimní olympiády
2018 Pchjongčchang
2022 Peking, nebo Almaty

Reklama

Související témata: