Hlavní obsah

Ani olympijské medaile, ani dva tituly mistra světa nestačily do elitní desítky českých sportovců

Praha

Ani dvě olympijské medaile, ba ani dva tituly mistrů světa letos nestačily k cestě mezi desítku nejlepších sportovců roku. V té se po prvním kole hlasování, do něhož se zapojilo celkem 211 sportovních novinářů, nakonec objevili následující sportovci: Berdych, König, Krpálek, Kvitová, Moravec, Sáblíková, Samková, Soukalová, Synek a Špotáková. Mezi trio nejlepších družstev aspirujících na primát mezi kolektivy se dostaly tenistky, které získaly Fed Cup, dále pak smíšená biatlonová štafeta a fotbalová reprezentace. Slavnostní vyhlášení krále českého sportu proběhne 22. prosince v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Kvitová je společně se zlatými medailistka ze Soči Evou Samkovou a Martinou Sáblíkovou hlavní aspirantkou na vítězství v anketě Sportovec roku.

Článek

Dvojnásobný mistr světa v rychlostní kanoistice Josef Dostál měl smůlu. Ani dvě zlaté mu nestačily k tomu, aby se mezi deset nominovaných sportovců prosadil. Král české cyklistiky Zdeněk Štybar dopadl stejně... Vyhrál sice světový šampionát v cyklokrosu, cyklisté ho posadili na trůn, ale ani on se v elitní desítce českých sportovců neobjevil. Dvě olympijské medaile ze Soči pak stačily biatlonistovi Jaroslavu Soukupovi pouze na třinácté místo.

I to svědčí o tom, že pomalu končící rok byl plný sportovní úspěchů, takže ani za zlaté medaile se v 56. ročníku tradiční novinářské ankety Sportovec roku neplatilo body.

Po prvním kole hlasování se v nominované desítce objevily obě olympijské vítězky ze Soči rychlobruslařka Martina Sáblíková i snowboardistka Eva Samková, dále pak sedmý tenista světa Tomáš Berdych, sedmý muž cyklistické Tour de France Leopold König, mistr světa v judu Lukáš Krpálek, vítězka Wimbledonu Petra Kvitová, trojnásobný olympijský medailista v biatlonu Ondřej Moravec, dvojnásobná olympijská medailistka v biatlonu Gabriela Soukalová, skifařský mistr světa Ondřej Synek a mistryně Evropy v hodu oštěpem Barbora Špotáková.

Loňská vítězka nezískala ani bod

V porovnání s loňským rokem umístění v desítce potvrdili jen Synek, Berdych, Soukalová a Sáblíková. Loňská vítězka Zuzana Hejnová vynechala ze zdravotních důvodů celou sezónu a v anketě tudíž nezískala ani bod.

Po roční pauze se do desítky nejlepších vrátila Špotáková, po dvou letech pak Kvitová. Úplnými nováčky pak jsou König, Krpálek, Moravec a Samková.

Poprvé od roku 2008 chybí v nominované sestavě zástupce kolektivního sportu. Hokejista Jaromír Jágr, který čest kolektivních sportů po léta hájil a celkem sedmnáctkrát v nejlepší desítce figuroval, skončil letos čtrnáctý.

O králi českého sportu, jenž bude vyhlášen na slavnostním večeru v pražském hotelu Hilton v pondělí 22. prosince, rozhodne druhé kolo hlasování. V rámci večera bude korunován i nejlepší juniorský sportovec roku a do pomyslné síně slávy bude uvedena i další sportovní legenda českého sportu.

Anketa Sportovec roku 2014 po 1. kole hlasování:
Jednotlivci (v abecedním pořadí):
Tomáš Berdych (tenis)
Leopold König (cyklistika)
Lukáš Krpálek (judo)
Petra Kvitová (tenis)
Ondřej Moravec (biatlon)
Martina Sáblíková (rychlobruslení)
Eva Samková (snowboarding)
Gabriela Soukalová (biatlon)
Ondřej Synek (veslování)
Barbora Špotáková (atletika)
Další pořadí:
11. Jaroš (horolezectví) 286 b., 12. Dostál (rychlostní kanoistika) 252, 13. Soukup (biatlon) 247, 14. Jágr (hokej) 223, 15. Štybar (cyklistika) 161, 16. Maslák (atletika) 156, 17. Bank (sjezdové lyžování) 126, 18. Kolocová, Sluková (plážový volejbal) 87, 19. Voráček (hokej) 82, 20. Jícha (házená) 67, 21. A. Drahotová (atletika), 22. Ondra (sportovní lezení) oba 54, 23. Čech (fotbal) 50, 24. Šafářová (tenis) 39, 25. Pančochová (snowboarding) 38, 26. Veselý (atletika) 35, 27. Vítková (biatlon) 33, 28. Prokop (motorismus), 29. Kulhavý (horská kola) oba 30, 30. Knapková (veslování) 29

Zatímco na hlasovacích lístcích určujících pořadí v anketě jednotlivců se objevilo celkem 50 jmen, mezi kolektivy zabodovalo třináct družstev. Mezi elitní trojici se dostali fotbalisté České republiky, stříbrná smíšená štafeta biatlonistů ze Soči ve složení Moravec, Soukalová, Jaroslav Soukup a Veronika Vítková a české tenistky, vítězky Fed Cupu.

Kolektivy (v abecedním pořadí):
fotbalisté ČR
smíšená štafeta biatlonistů (Moravec, Soukalová, Jaroslav Soukup, Veronika Vítková)
tenistky ČR
Další pořadí:
4. čtyřkajak (Havel, Trefil, Dostál, Štěrba) 108, 5. fotbalový tým FC Viktoria Plzeň 37, 6. štafeta horských kol (Kulhavý, Rajchart, Bogar, Nash) 11.
Kdo by měl být zvolen Sportovcem roku za rok 2014?
Tomáš Berdych
1,3 %
Leopold König
3,5 %
Lukáš Krpálek
3,2 %
Petra Kvitová
16,8 %
Ondřej Moravec
3,1 %
Martina Sáblíková
11,6 %
Eva Samková
6,1 %
Gabriela Soukalová
49 %
Ondřej Synek
1,4 %
Barbora Špotáková
4 %
Celkem hlasovalo 36178 čtenářů.

Reklama