Hlavní obsah

OBRAZEM: Elegance, šarm a bezprostřednost na ledě i mimo něj. To byla Ája Vrzáňová

Praha

Nejen krasobruslařský svět se ve čtvrtek večer ponořil do smutku. Ve Spojených státech v 84 letech náhle zemřela legendární dvojnásobná mistryně světa Ája Vrzáňová, jediná česká, resp. československá majitelka zlata z MS. Připomeňte si bezprostřední a elegantní dámu v obrazové galerii na Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ája Vrzáňová na MS v Paříži. Ve městě nad Seinou v roce 1949 získala svůj první světový titul.

Článek
Fotogalerie

Vrzáňová svůj první světový titul získala v roce 1949 v Paříži a v témže roce byla druhá na ME v Miláně. O rok dříve vybojovala bronz na ME v Praze a na olympijských hrách ve Svatém Mořici byla pátá. V roce 1950 triumfovala jak na ME v Norsku, tak na světovém šampionátu v Londýně.

Do Británie tehdy osmnáctiletá dívka odjížděla rozhodnutá emigrovat, protože od komunistického režimu už měla nalajnovanou trenérskou dráhu v Moskvě. Po úspěšné obhajobě požádala v Londýně o politický azyl a posléze našla druhý domov v New Yorku. Ve Spojených státech působila jako profesionální bruslařka v lední revue a posléze se svým manželem, rovněž emigrantem Pavlem Steindlerem, podnikala.

Přestože se komunisté pokusili její jméno vymazat z historie, Vrzáňová na svou rodnou zemi nikdy nezanevřela. Do Česka a své milované Prahy se ale mohla znovu podívat až po listopadu 1989.

Reklama