Hlavní obsah

Erbanová mě nepřesvědčuje, naznačil Novák, že s českou rychlobruslařskou dvojkou nepočítá

Praha

Nová rychlobruslařská sezóna odstartuje příští týden úvodním závodem Světového poháru v Calgary. Světová jednička na dlouhých tratích Martina Sáblíková má opět vysoké ambice, ale také vidinu olympijského Ria, kam se probojovala. Trenér Petr Novák nepřemýšlí o tom, že by jí zkrátil zimní sezónu. Ve svých plánech však příliš nepočítá ani s Karolínou Erbanovou, která loni Nowis Team opustila. I když vybojovala bronz na MS na 1000 m, letos za reprezentaci třeba vůbec jet nemusí...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařský trenér Petr Novák.

Článek

Nadcházející sezóna může být historická v tom, že Martina Sáblíková vyhraje podesáté v řadě Světový pohár a vyrovná legendární Gundu Niemannovou. Ale také poněkud koliduje s přípravou na olympijské hry v Riu. Co dostane přednost?

Teď samozřejmě brusle. Máme pochopitelně cyklistiku a Rio v hlavě, ale to není důvod něco v přípravě výrazně měnit. Oba sporty se vcelku doplňují. Kolo vozíme s sebou, protože Martina na něj usedá častěji než dřív, mezi závody. Nejde jen o najeté kilometry, ale i udržování určitých návyků. Je jasné, že musí na kole sedět víc než v minulých sezónách.

Vy ji ale nešetříte. Hned v úvodním závodě Světového poháru koncem příštího týdne v Calgary by měla zaútočit na světový rekord na tři kilometry. Ona to považuje za fantasmagorii...

Když jsem jí řekl, že si může vyjet účast na letní olympiádě na kole, také mi řekla, že to je fantasmagorie... Samozřejmě k překonání rekordu se musí sejít úplně všechno. To znamená, že musí být zdravá a ve formě, led musí být ideální, tedy rychlý, tlak nízký, teplota v hale akorát. Když se to sejde, zkusíme zaútočit, pokud ne, nebude se Martina zbytečně trápit. Nepotřebujeme si nic dokazovat.

Jaké ambice máte před novou sezónou?

Jako vždy ty nejvyšší. Boj o stupně vítězů a protože rád poslouchám naši hymnu, rád bych ji někde slyšel... Martina bude bojovat o stupně vítězů jak ve Světovém poháru, tak i na světových šampionátech. Myslím si, že má na to, aby svěťák vyhrála podesáté.

Když se nebude sezóna vyvíjet podle představ, tedy nebude šance na celkové přední umístění, neukončíte zimní sezónu dřív?

Už jsem řekl, že nevidím důvod něco výrazně změnit. Znám Martinu, vím, jaké má sama ambice. O něčem takovém rozhodně nebudu spekulovat před startem sezóny.

V jaké je momentální formě?

Velmi dobré. Jezdí rychlejší časy než loni, je v pohodě, usmívá se. Kdyby jí to na bruslích nešlo, bude nevrlá i na mne. Nic takového se neděje. Naopak se usmívá...

Máte už plán na cyklistickou přípravu před olympiádou?

V hlavě ano. Počítám i s tím, že se dostaneme i na dráhu, ale teď nás čeká zimní část sezóny.

Když jste řekl, že by mohla Sáblíková bojovat o medaili i v Riu, myslel jste to vážně?

A proč ne?! Trať je kopcovitější, což Martině vyhovuje. Když se všechno dobře sejde, může jet o medaili. Nepojedeme se do Ria jen zúčastnit. Výkonnostně na to má, tvrdí mi to i trenéři, s nimiž spolupracuji. Víme o velkých rezervách, na nichž musíme zapracovat. Ztráta na rovině na mistrovství světa nebyla tak velká. Když ubereme setinky, z nichž jsou pak desetinky a v součtu celé sekundy, vychází mi to, že by mohla o pódium bojovat. Zkusíme to.

K dispozici máte v podstatě pět závodnic. Jak mezi ně rozložíte starty?

Bude záležet na jejich výkonnosti. U Martiny je to vcelku jasné. Nikola Zdráhalová hodně zrychlila, měla by bojovat na patnáctistovce a třech kilometrech o skupinu A a dělat body do Světového poháru. Počítám s ní i do závodu s hromadným startem a do týmové soutěže. Natálie Kerschbaummayrová bude třetí do družstva. Její hlavní úkol přijde na juniorském světovém šampionátu, kde by se měla přiblížit medailím. Kateřina Novotná je v Salt Lake City, uvidíme se tam. Počítat s ní mohu, jen když bude rychlejší než zmíněné juniorky. Karolína Erbanová mě zatím nepřesvědčuje, jezdí pomalejší časy, než jsem předpokládal, kde by měla být. Její výkony jsou rozpačité. Psala mi, že byla nachlazená. Nebudu předbíhat, uvidíme podle aktuální formy.

Ani do týmu s Erbanovou nepočítáte?

Ona odešla z tříkilometrové trati, má problém si vyjet účast na poloviční trati. Pojede kilometr a pětistovku, jenže v týmu musí odjet šest kol a být dobře připravená. Karolína je úplně mimo naši skupinu...

Reklama

Související témata: