Hlavní obsah

Skandál ve světě šachu! Obchodoval šéf FIDE s Islámským státem?

Praha

Světem královské hry hýbe skandál! Prezident FIDE Kirsan Iljumžinov se do doby, než bude jeho jméno vyškrtnuto ze seznamu amerických sankcí, stáhne z čela světové šachové federace. Iljumžinov tak učinil podobný krok jako předseda mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter.

Foto: Profimedia.cz

Šéf FIDE Kirsan Iljumžinov, přinejmenším dočasně, na světové šachovnici dokraloval.

Článek

Na rozdíl od situace ve FIFA nejsou problémy spjaty se samotným šachem a korupcí, ale se soukromými obchodními aktivitami předsedy. Iljumžinov podle amerických úřadů obchodoval s ropou Islámského státu. Bývalý prezident Kalmycké republiky to však popírá a hodlá Američany žalovat.

"Tato obvinění jsou buď omylem, nebo provokací. Utrpěl jsem morální újmu a moji advokáti je zažalují o 50 miliónů dolarů," řekl Iljumžinov ruskému listu Sport-Express.

Předseda Šachového svazu ČR Viktor Novotný nicméně uvítal, že se Iljumžinov z vedení FIDE stáhl. „Pro rozvoj šachu na celém světe není dobré, aby je zastupoval takto kontroverzní člověk," uvedl v prohlášení.

„My jsme ve všech předchozích volbách podporovali protikandidáty Kirsana Iljumžinova, ten se ale v čele FIDE drží již 20 let a jeho pozicí neotřásli ani bývalí mistři světa Karpov či Kasparov, kteří odešli z voleb poraženi," upřesňuje Novotný s tím, že nicméně neočekává, že by tento prezidentův krok měl na fungování FIDE jakýkoliv vliv.

Ruského milionáře, který stojí v čele FIDE od roku 1995, bude prozatím zastupovat místopředseda Řek Georgios Makropulos.

Reklama