Hlavní obsah

Český paralympijský výbor se odvolal proti verdiktu soudu

PRAHA

Český paralympijský výbor se odvolal proti verdiktu soudu, který loni v prosinci rozhodl o tom, že Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) je i nadále členem ČPV a měl by tedy být z jeho zdrojů také financován. Na odvolání se v pondělí jednomyslně shodlo Výkonné grémium paralympijského výboru.

Článek

ČPV nepovažuje organizaci ČSTPS za svého člena od 9. prosince 2004, kdy grémium vzalo na vědomí oznámení předsedy Jana Nevrkly o vystoupení ze dne 18. listopadu 2004. Obě strany se dohadují už takřka dva roky. "Spor nemůže být dle našeho názoru vyřešen rozsudkem, který vlastně říká, že k žádnému vystoupení nedošlo, protože akt vystoupení měl formální vady," zdůvodnil odvolání předseda ČPV Vojtěch Volejník v tiskové zprávě.

Předseda ČSTPS Nevrkla však s tímto vysvětlením nesouhlasí. "Nejde o formální vadu, ale o to, že to, co ČPV za vystoupení považoval, nenabylo z naší strany nikdy zcela vědomě váhy právního úkonu. ČPV vlastně říká, že si myslelo, že jsme vystoupili, a proto to platí," komentoval pro ČTK situaci Nevrkla.

Chtějí deset miliónů

Dotace pro Český svaz tělesně postižených sportovců, které ČPV vrátil na ministerstvo školství a tělovýchovy, jsou stále podle ČSTPS v nedohlednu. Podle Nevrkly může tato situace vést až k likvidaci svazu. "Nemůžeme uhradit akce členů za loňský rok a nemáme jistotu, že budeme moci financovat činnost v tomto roce," řekl předseda. ČSTPS by měl jako člen za loňský rok nárok na asi deset milionů korun, z toho polovinu ze státních dotací.

ČPV prý s rozsudkem nesouhlasí také proto, že Nevrkla učinil prohlášení o vystoupení z ČPV před šesti svědky, "u soudu však neměl možnost vypovídat ani jeden z nich," řekl předseda ČPV. "Pokud předseda ČSTPS svým oznámením o vystoupení překročil své kompetence, jak se uvádí ve zdůvodnění rozsudku, pak za to přece nemůže nést odpovědnost někdo jiný, tedy v tomto případě Český paralympijský výbor," řekl Volejník, který chápe spor i jako možnost očistit se prý od nepravdivých nařčení.

Vystoupili, nevystoupili

"Postoj ČPV je komický. Na soudní jednání se dostavil pouze jejich právní zástupce a žádné svědky nenavrhnul. Výkonnému grémiu bylo pouze oznámeno, že pokud nebudeme jednat, vystoupíme. Divím se, jak statutární orgán ČPV může takové prohlášení považovat za vystoupení," reagoval Nevrkla.

ČSTPS tvrdí, že vystoupením pouze pohrozil, aby rozhýbal vzájemná jednání. Na samém počátku sporu totiž stály názory vedení ČSTPS, kterému se nelíbilo, že paralympijský výbor funguje bez valné hromady a voleb a nejasné prý je i jeho hospodaření bez auditu a výroční zprávy.

Pod ČPV nyní funguje i konkurenční organizace svazu Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS), která má asi 300 členů. ČSTPS sdružuje téměř 3000 sportovců.

Reklama