Hlavní obsah

Zemřel jeden z nejlepších boxerů všech dob Muhammad Ali

Televizní stanice NBC News s odvoláním na mluvčího rodiny oznámila, že legendární boxer Muhammad Ali zemřel v pátek večer v nemocnici ve Phoenixu. Čtyřiasedmdesátiletý vítěz olympijských her byl hospitalizován tento týden kvůli dýchacím potížím.

Foto: Action Images, Reuters

Muhammad Ali během přípravy ve svém horském středisku Owigsburg v Pennsylvánii v srpnu 1974.

Článek
Fotogalerie

Muhammad Ali na archivních záběrech.

"Po 32letém boji s Parkinsonvou nemocí Muhammad Ali ve věku 74 let zemřel," oznámil mluvčí rodiny Bob Gunnell. Již několik hodin před oficiálním oznámením světové agentury přinášely zprávy, že boxerská legenda je ve velmi vážném stavu.

Od té doby vyjadřují stovky lidí na sociálních sítích svůj obdiv tomuto charismatickému boxerovi, který byl trojnásobným profesionálním mistrem světa těžké váhy.

"Byl jsi nejlepší", "Nikdy nebude žádný další Muhammad Ali", "Svět ztratil neuvěřitelnou osobnost, která nepřestávala bojovat proti nespravedlnosti" - píší například lidé na twitterových účtech.

Muhammad Ali se zapsal do historie boxu originálním stylem, který díky jeho výjimečné rychlosti a skvělému postřehu připomínal tanec. Sám svůj styl kdysi popsal slovy: "Létám jako motýl a bodám jako včela."

Svět ale udivoval nejen výkony v ringu. Například po zisku prvního titulu v roce 1964 přešel na muslimskou víru a změnil si jméno z Cassius Clay na Muhammad Ali. V roce 1967 odmítl nastoupit na vojnu, aby nemusel do války ve Vietnamu. Za to přišel na tři roky o licenci.

I po konci kariéry zůstal Ali velmi populárním. Mnohé příznivce potěšil i loni v prosinci, když kritizoval uchazeče o republikánskou kandidaturu na amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho protimuslimské výroky.

Reklama