Hlavní obsah

S Kosteleckým po sobě nestřílíme, ale grilujeme, smál se vítěz ze San Marina Lipták

Karel FeltSport.czPrávo

Čtyřiatřicetiletý brokový střelec Jiří Lipták stínuje Davida Kosteleckého v brokové disciplíně trap. Je jeho sparingpartnerem, kamarádem, ale také konkurentem v boji o účast na olympiádě v Riu. O víkendu vyhrál závod Světového poháru v San Marinu, zatímco Kostelecký skončil v páté desítce. Nabízí se otázka, jestli Liptákovi právě tento triumf neotevřel dveře do Ria...

Foto: Karel Felt, Právo

Střelec Jiří Lipták

Článek

„Takhle to vůbec není a ani tak nepřemýšlím! David vystřílel účastnické místo pro Česko, nikoliv pro sebe, ale pojede on. Beru roli náhradníka s povděkem, protože jsem s Davidem na všech závodech, mám možnost se dobře připravovat s opravdovým mistrem a navíc kamarádem. V Riu mu budu držet palce," říkal Lipták bez známky smutku či zášti v hlase.

Kostelecký velké závody umí

Jenže zatímco Lipták vyhrál výborně obsazený závod Světového poháru, Kostelecký takový výsledek na jaře neudělal. „To nehraje roli a jeden vyloženě nepovedený závod už vůbec nic neznamená. Výpadek potkal i další špičkové borce. David má jednu ohromnou vlastnost. Dovede se na velké závody výborně připravit. Dokázal to olympijským zlatem v Pekingu a medailemi z několika šampionátů. Uvidíte, že v Riu všechny překvapí," pravil Lipták přesvědčivě s tím, že jeho úkol je připravit se co nejlépe pro případ Kosteleckého onemocnění nebo zranění.

O konečné nominaci rozhodne Český střelecký svaz, ČOV ji už jen schválí. Šance nahradit zkušeného „Kostela" tu zkrátka je a taková situace, když jde o olympiádu, může pořádně narušit jinak skvělé vztahy. Nebyl by to první případ v českém sportu. „Tlačíte mě, abych řekl, že je mezi námi konkurenční boj. Nic takového ale není! S Davidem jsme velcí kamarádi. Bydlíme na Moravě dva kilometry od sebe, máme děti ve stejném věku. Vídáme se často i mimo závody. Tento týden se chystáme na společnou grilovačku. David je fajn parťák. Dokáže mi pomoci, poradit. Pro mne je čest, že s ním všechno absolvuji. Je moc příjemné, když posloucháte zástupce střeleckých velmocí, kteří hovoří obdivně o malé zemi uprostřed Evropy, kde se rodí skvělí střelci," říkal Lipták.

Problematickou střelnici v Riu si vyzkoušeli s Kosteleckým oba. „Je opravdu hodně problematická po všech stránkách. Špatné vrhačky, nevyzpytatelná elektronika, která vypadává. Ale otestoval jsem si to tam jako ostatní. Všichni včetně nás hledají podmínky podobné Riu. Máme takovou střelnici, kde se to dá simulovat. Ale mně se v Riu celkem dařilo. Už jsem ale řekl. Do Ria pojede David, on tam patří," nabídl Lipták svůj pohled na olympijskou střelnici, proti které protestovalo několik střeleckých federací.

Místo oslavy noční jízda

Vraťme se ještě do San Marina. Výsledky tam byly překvapivě hodně nízké. „To je pravda. Hodně se chybovalo, třeba Rus Alipov šel do finále jako poslední se 120 body, což jinde nestačí. Důvodů bylo víc. Například starší vrhačky terčů, které byly nepřesné a zpožděné. Počasí také nepřálo. Během jedné položky se přehnala bouřka, pak vysvitlo sluníčko, bylo dusno. Když střelec zvolil špatnou barvu brýlí, které zvýrazňují kontrast terče, měl problémy," nabídl Lipták vysvětlení.

Sám i přes vítězství nebyl také úplně spokojený. „Do finále jsem šel se 121 bodem, s tím spokojený nejsem. V základním závodě jsem udělal například chybu v závěru položky a minul ten nejlehčí rovný terč. Většinou jsem střílel terče na první ránu, když jsem potřeboval druhou, tedy tuplovat, dal jsem nulu. Totéž v rozstřelech o medaile. V souboji s Alipovem jsme oba minuli první terč, on pak chybu zopakoval a šel jsem do přímého souboje o zlato s Italem Reskou. V úvodu jsem udělal několik chyb, ale závěr už jsem podržel a vyhrál," říkal s ulehčením.

Oslavu svého druhého triumfu ve Světovém poháru, poprvé vyhrál v roce 2014 v Pekingu, odložil. „Nebyl čas, po vyhlášení jsme sedli do aut a jeli domů k rodinám. Dorazil jsem v neděli v pět ráno. Už bylo vidět," prozradil.

Když Lipták nepojede do Ria, bude vrcholem sezóny červencové mistrovství Evropy v italském Lonatu. Tím mu sezóna skončí. „Právě že neskončí a bude pořádně dlouhá. Lonato bude jejím hlavním vrcholem, ale v říjnu mě čeká finále Světového poháru v Římě, kam jsem se kvalifikoval vítězstvím v San Marinu. Střílíme od prosince v jednom kuse, takže se to letos pořádně protáhne. A pak si odpočinu v třeboňských lázních, kde se dám vždycky do kupy," usmíval se Jiří Lipták, moravský pohodář, který znovu ukázal, že světová špička s ním musí počítat.

Reklama