Hlavní obsah

Rusko zpochybnilo zprávu WADA, ministr nabídl komisařům pomoc

Rusko zpochybnilo středeční zprávu Světové antidopingové agentury (WADA), podle níž se ruští sportovci vyhýbají dopingovým kontrolám a pomáhají jim s tím i tajné služby. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil zprávu za nekonkrétní.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Analýza odebraného vzorku v antidopingové laboratoři - ilustrační foto.

Článek

"Není jasné, na čem se tato prohlášení WADA vlastně zakládají. V minulosti tu byla obvinění, která WADA opírala o konkrétní výsledky testů, ale na čem jsou založena tentokrát? V každém případě je naši sportovní odborníci musejí pečlivě prověřit," řekl Peskov.

Vážná obvinění zveřejnila WADA dva dny před pátečním zasedáním rady Mezinárodní atletické federace, která rozhodne, zda pustí ruské reprezentanty na olympijské hry do Ria. Zpráva shrnuje období od loňského listopadu, kdy bylo Rusko vyloučeno z mezinárodních atletických soutěží kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu.

Přes sto ruských sportovců od té doby uvedlo nepravdivé informace o svém pobytu. Další nedokončili soutěž nebo se těsně před startem závodů odhlásili, jen aby se vyhnuli dopingovým komisařům. Agenti ruské tajné služby podle WADA komisaře zastrašovali a vyhrožovali jim vyhoštěním, když se pokoušeli zastihnout sportovce, kteří jako místo pobytu uvedli armádní základnu.

Ministr sportu Vitalij Mutko nabídl pracovníkům WADA pomoc. "Znovu to opakuji: pokud potřebujete jakoukoli vládní asistenci, stačí říct. Uděláme všechno, co je v našich silách, aby se komisaři dostali do kteréhokoli města," citovala ho agentura Interfax.

Reklama