Hlavní obsah

Po 621 dnech vyrazí Váňa zase do boje! Brní mě ruka, ale váha je v pohodě, říká

praha

Legenda a rekordman Velké pardubické Josef Váňa se opět ukáže v sedle! Lze to brát jako hotovou věc. Zdravotní problémy, které zmiňuje, ho asi nezastaví v naplnění touhy znovu zkusit vyrazit do říjnové Velké pardubické. Předcházet tomu musí zvládnutá kvalifikace. A v sobotu k tomu má příležitost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Váňa na archivním snímku během losování čísel pro účastníky loňské Velké pardubické.

Článek

Jeho partnerem bude osmiletý ryzák Rabbit Hawk Wing. Váňa bude v jeho sedle při druhém kvalifikačním dostihu, Ceně města Pardubic – Memoriálu mjr. Miloše Svobody na 5800 metrů. Do ostrého boje tak nastoupí opět po 621 dnech. Naposledy 12. října 2014 byl klasifikován ve Velké pardubické v sedle Tiumena na šestnáctém místě.

Loni se mu návrat nezdařil. Letos ho ovšem jen těžko něco zastaví. „Ještě mě brní pravá ruka," připomínal Váňa zkraje týdne zdravotní potíže „Problémy s váhou ale nemám, to je v pohodě."

Zdravotní trable měl i Váňův kůň. Před dvěma měsíci musel na drobný chirurgický zákrok, ale už by měl být zcela v pořádku.

Pokud se Váňa 9. října do Velké pardubické opravdu pustí, bude v 63 letech nejstarším účastníkem historie.

Rabbit Hawk Wing se předvedl už loni

V dostihu neseděl od srpna roku 2011 na jiném koni než na trojnásobném vítězi Velké pardubické Tiumenovi. Partnery Rabbit Hawk Winga byli od září 2013 pouze trenérův syn, Josef Váňa mladší nebo stájová dvojka Jan Kratochvíl. Nevedli si špatně, dvakrát museli Rabbit Hawk Winga zastavit, ale ve zbývajících pěti startech posbírali dvě vítězství, jedno druhé a dvě třetí místa. Svůj talent ukázal Rabbit Hawk Wing loni v den Velké pardubické, kdy v Ceně Labe dokončil na druhém místě necelé čtyři délky za Hegnusem, který bude jeho soupeřem i ve druhé kvalifikaci.

Stejně jako před pěti týdny i tentokrát je pole startujících v kvalifikačním dostihu početné a čítá sedmnáct jmen.

Váňa má pro nejbližší dny i jiný atraktivní program. V roli trenéra chystá tři koně na čtvrteční rovinový vrchol České derby ve Velké Chuchli.

Reklama