Hlavní obsah

Keňa po nejúspěšnějších OH v historii rozpustila olympijský výbor

Keňa navzdory nejúspěšnějším olympijským hrám v historii rozpustila svůj národní olympijský výbor. Ministr sportu Hassan Wario odůvodnil krok podezřením ze špatného hospodaření olympijského týmu a dalšími interními problémy v Riu de Janeiro.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Eliud Kipchoge vyhrál v Riu jako druhý Keňan v historii olympijský maratón. Ilustrační snímek.

Článek

Wario sestavil komisi, jež má prohřešky vyšetřit a předložit výsledky do 30. září. "V týmu údajně docházelo k chybám při ubytování a cestování, zneužívání akreditací či ke ztrátám oblečení, jež se nikdy nedostalo ke sportovcům," uvedl ministr na tiskové konferenci, na níž rozpuštění Keňského olympijského výboru vysvětloval.

Ještě před hrami si kapitán keňského týmu Wesley Korir na olympijské funkcionáře stěžoval. Slavný maratonec požadoval lepší vedení, doplacení dlužných částek a okamžitý konec údajného obtěžování sportovců antidopingovými funkcionáři.

Generální sekretář Keňského olympijského výboru Francis Paul uvedl, že se jeho organizace obrátí na Mezinárodní olympijský výbor. "Budeme je o tom informovat, aby to prošetřili. Setkáme se a budeme o tom diskutovat," řekl.

Navzdory problémům má za sebou Keňa co do hodnoty medailí nejúspěšnější OH v historii. Sportovci této východoafrické země - až na oštěpaře Juliuse Yega všechno běžci a běžkyně - získali v Riu šest zlatých, šest stříbrných a jednu bronzovou medaili. Keni to vyneslo 15. místo v pořadí zemí.

Reklama

Související témata: