Hlavní obsah

Gesto gentlemana. Polský diskař prodal olympijskou medaili za 2 milióny

Slib dodržel, diskař Piotr Malachowski vydražil v aukci svoji stříbrnou medaili z Ria, aby pomohl tříletému chlapci s rakovinou. Aukce nakonec vynesla 84 tisíc dolarů, což jsou v přepočtu dva milióny korun. "Není šance zachránit Olegovo oko v Polsku. Jedinou naději dává léčba v New Yorku,“ řekl Polák před dvěma týdny.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Polský diskař Piotr Malachowski se stříbrnou medailí z Ria.

Článek

„Ukázali jsme, že společně můžeme dělat zázraky," napsal polský diskař na svém facebookovém profilu po ukončení dražby. Malý Oleg Szymanski potřeboval finance na operaci na specializované klinice v New Yorku, tam mu mohou lékaři zachránit zrak. Celkové náklady se vyšplhají na 126 tisíc dolarů, třetinu z této částky uhradí nadace Siepomaga.

Celá aukce byla ukončena předčasně. Když byla na hodnotě 19 tisíc dolarů, ozvali se miliardáři Dominika a Sebastian Kulczykovi, ti nabídli částku, která umožní operaci.

Boj o zdraví fantastického kluka

„Dominika a Sebastian vyjádřili ochotu koupit moji stříbrnou medaili za částku, která umožní dokončení léčby. To jsem chtěl ze všeho nejvíce," napsal Malachowski na facebooku.

Noví majitelé olympijské medaile zdědili majetek po svém zesnulém otci, jejich jmění je odhadováno na 3,4 miliardy dolarů. Jejich příspěvek nyní může pomoci chlapci, který trpí vzácným nádorem sítnice.

"V Riu jsem bojoval o zlato. Nyní vyzývám všechny. Pojďme bojovat společně o něco, co je ještě cennější, a to je zdraví toho fantastického kluka," poslal do světa zprávu úřadující mistr světa na začátku své záchranné mise.

Gesto gentlemana, který nemyslí jen na sebe, bylo po pár dnech oceněno.

Reklama

Související témata: