Hlavní obsah

Po pádu na hlavu vypadala jako Frankenstein. Teď Dušková s Bidařem zvedali diváky ze sedaček

Michal OsobaSport.cz

Do startu evropského šampionátu v Ostravě zbývaly necelé tři týdny a Anna Dušková měla na hlavě bouli přes půl čela. „Vypadala jsem jako Frankenstein,“ popisuje už pobaveně následky pádu z tréninku se svým krasobruslařským partnerem Martinem Bidařem. Z nepříjemného karambolu se ale sedmnáctiletí talenti bleskově oklepali a svou premiéru na vrcholné akci zvládli skvěle! Ve své volné jízdě úřadující juniorští mistři světa téměř nechybovali a udrželi sedmé místo.

Foto: David W Cerny, Reuters

Český krasobruslařský pár Anna Dušková a Martin Bidař.

Článek
Fotogalerie

Naposledy byla česká sportovní dvojice tak vysoko před šesti lety, tehdy byl sedmý Bidařův bratr Petr s Klárou Kadlecovou. Zatímco jejich spolupráce ale po sezóně skončila, Martin Bidař s Duškovou před sebou mohou mít zářnou krasobruslařskou budoucnost.

Srážka hned na úvod

Trenérka Eva Horklová prstem ukazovala na kostku vítkovické haly, jenže její gesto Dušková s Bidařem neregistrovali. Na začátek své volné jízdy nastoupili o tři sekundy později, a tak si připsali jednobodovou penalizaci, ještě než zazněly úvodní tóny „Legendy polibku“ od argentinského klavíristy Raúla di Blasia. „Asi to bylo tím, že jsme šli po rozjížďce jako první. Dřív byla minuta do nástupu, teď to zkrátili,“ vysvětlovala Dušková.

Při jízdě už ale působili dojmem ostřílených krasobruslařů, které nerozhodí ani mohutné povzbuzování zaplněné haly. A to byli v celém startovním poli nejmladší!

Nemohl zvednout ruce

Od úvodního trojného toeloopa do závěrečné piruety předvedli čistou jízdu. „To se nám v této sezóně ještě nepodařilo, já nemám slov,“ žasla Dušková. Celá hala byla po jejich jízdě na nohou, na led létaly desítky plyšáků i květin. Jen Bidař se po fyzicky náročné jízdě opíral o kolena. „Jsem v tom úklonu ani nemohl zvednout ruce,“ přiznával. „Divte se, po čtyřech a půl minutách,“ usmívala se jeho parťačka, když už z ní všechno napětí spadlo.

„Věděla jsem, že se musíme soustředit celou dobu. Kdybychom přestali, mohli bychom udělat chybu i při sebemenší blbosti,“ věděla Dušková.

Dávno zapomenuto bylo nedávné zranění, které jim zkomplikovalo přípravu na šampionát. „Naštěstí jsem neměla otřes mozku ani komplikace,“ hlásí s úlevou. Zanedlouho se tak opět vznášela nad Bidařovou hlavou při odvážných zvedačkách. „Brala jsem automaticky, že jsou součástí programu, budeme je dělat dál a já musím Martinovi věřit, že se to nebude opakovat,“ vyprávěla.

Olympiáda je snem

I když by ještě třikrát mohli startovat na juniorském mistrovství světa, v Ostravě si potvrdili, že soupeře už můžou hledat spíše mezi dospělými. Olympijská účast za rok v Pchjongčchangu je jejich snem. „Ale jak jsme obklopeni staršími bruslaři, já se tady pořád cítím jako dítě. I když vlastně dítě jsem,“ culila se Dušková, které bylo sedmnáct před necelým měsícem.

„Teď se musíme vrátit k pilnému tréninku, protože na mistrovství světa budou páry z Ameriky, Kanady a Číny a bude to těžké,“ plánuje Dušková směrem ke světovému šampionát v Helsinkách na přelomu března a dubna.

Reklama

Související témata: