Hlavní obsah

Mistrem světa snadno a rychle. Titul chce i bývalý fotbalový reprezentant

Praha

Chcete být mistrem světa? Žádný problém. Možná stačí i dva dny tréninku a prásk. Na krku se vám může houpat zlatá medaile. Šanci dává historicky první mistrovství světa ve sportu zvaném fotbalpool. „Dá se říct, že i nováček po pár hrách může vyhrát," tvrdí za pořadatele šampionátu Jiří Novotný. K bitvě o titul nalákal i bývalého reprezentanta a útočníka Sparty Romana Bednáře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Roman Bednář už ukončil profesionální fotbalovou kariéru. Našel si nový sport - fotbalpool. V něm chce být mistrem světa.

Článek

Futsalový reprezentant a propagátor nového sportu tvrdí, že každý, kdo si fotbalpool zahraje, rychle pronikne do jeho tajů. Rozdíly mezi hráči jsou minimální.

„Nikdo se nemusí bát, že bude outsider. A co se týče těch favoritů. Tohle je šance pro každého, kdo se přihlásí," láká na šampionát ve sportu, který kombinuje fotbal s kulečníkem, muž slavného fotbalového jména. „Bude to Open turnaj, člověk nemusí být členem žádné asociace. Stačí se včas zaregistrovat do 5. února a můžete být historicky prvním mistrem světa," dodává Novotný.

Předvedou se Američané i hráči z Vietnamu

Jeho jmenovec sbíral v rudém dresu Sparty tituly jako na běžícím pásu. Vyznavač červenobílých barev futsalové Slavie ale zůstává často pod vrcholem. „Já jsem zatím věčně druhý, tituly mi unikají...," přiznává. Ale rozhodně odmítá, že by se právě kvůli téhle bilanci pustil do pořadatelství akce světového významu. „Ani nevím, zda budu hrát. Máme domluvené lidi na organizaci mistrovství, kdyby ale někdo vypadl, musel bych zaskočit," přiznává, že ambice v podobě titulu mistra světa nestála na prvním místě.

Turnaj se bude hrát 18. a 19. února v obchodním centru Šestka. Startovat by mělo celkem 98 dvojic. Hrát by měli Američané žijící v ČR, Brazilci, pár z Vietnamu. Z Evropy nastoupí Švédové, Dánové, Němci, Rakušané, Slováci a Ukrajinci.

„Bude to opravdu mistrovství světa. Dvojice budou rozdělené do skupin, každá odehraje nejméně šest zápasů," dodává s tím, že mezi přihlášenými už je bývalý útočník fotbalové Sparty Roman Bednář. „Turnaje už si vyzkoušel, teď si zahraje na mistrovství. Uvidíme, co další hráči z první ligy," hlásí Novotný. Nový sport už si vyzkoušel třeba mladoboleslavský Jan Chramosta.

Co je fotbalpoolPravidla vycházejí z kulečníku, ale hraje se s fotbalovými míči. Hráč zahrává nohou bílý míč a snaží se dostat do díry buď sedm plných, nebo půlených míčů. Na závěr musí uklidit do díry černý míč. Barvy jsou stejné jako u kulečníku, díry také, jen pochopitelně větší.

Reklama