Hlavní obsah

Zemřel mistr světa v ragby, bylo mu jen pětačtyřicet let

Johannesburg

Radost ragbyových fanoušků ze startu prestižního turnaje Six Nations rychle zmizela. Přehlušila ji šokující a smutná zpráva o smrti mistra světa z Jihoafrické republiky Joosta van der Westhuizena. Člen ragbyové Síně slávy zemřel v pondělí ve věku pouhých pětačtyřiceti let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odešla ragbyová legenda Joost van der WesthuizenVideo: sntv

 
Článek

Ragbyová legenda bojovala posledních sedm let s těžkou nemocí. Westhuizen trpěl neurologickou poruchou, která postupně ovlivňuje nervový systém. Dochází k poruchám schopnosti chůze či třeba mluvy. Zdravotní stav ragbyové legendy se zhoršil v sobotu, kdy byl převezen do nemocnice v Johannesburgu. O dva dny později už do světa letěla smutná zpráva.

„Na Josta budeme vzpomínat nejen jako na jednoho z nejlepších hráčů této generace, ale jako na nejlepšího hráče všech dob," prohlásil šéf jihoafrického ragby Mark Alexander. I když hvězdu trápila těžká nemoc, prala se s ní statečně. „Stal se inspirací a hrdinou pro všechny lidi, kteří trpí touhle hroznou nemocí. Všichni jsme žasli nad jeho statečností," dodal Alexander.

Van der Westhuizen měl problémy s dýcháním, často mu musela pomáhat kyslíková maska. Teď už ale legenda svůj boj definitivně prohrála. Poslední poklonu vysekla zemřelému i legenda irského ragby Brian O´Driscoll. "Byl to neuvěřitelný hráč a bojovník. A to až do samého konce," napsal na internetu.

Reklama