Hlavní obsah

Rány pěstí mohou Joshuu katapultovat mezi hvězdnou smetánku

Praha

Ta možnost tu je. A je blízko. Pokud v sobotu boxer Anthony Joshua porazí Vladmira Klička, může se stát britským sportovcem číslo jedna. Takovou vizi má alespoň promotér zápasu Eddie Hearn. Proč? Na stadión ve Wembley, kde se duel uskuteční, je prodáno 90 tisíc vstupenek. Rekordní masa. Joshua je komunikativní, mladý, umí pracovat se sociálními sítěmi, které jsou dnes tak důležité. Navíc jde o box, sport, který má svůj adrenalin, pokud se umí prodat. Porazit „Doktora kladivo“ se prostě vyplatí.

Kličko a Joshua na veřejném trénikovém zápaseVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletý Joshua není rychlokvaška, vyhrál olympiádu v roce 2012. V profi ringu stále nebyl poražen. Ano, Tyson Fury také Klička v listopadu 2015 porazil, ale tento Brit není kladným hrdinou pro časopisy a partnery - urážky, drogy, alkohol, léčení. I tím si prošel za poslední dobu.

O co v sobotu půjde? Jednačtyřicetiletý Kličko se pokusí získat tři ze svých původních pásů, které se po jeho porážce rozptýlily v boxerském světě. Pás WBO drží neporažený Novozélanďan Joseph Parker, pás IBF vlastní Joshua, který ho získal vítězstvím na Charlesem Martinem. Tituly WBA super a IBO zůstaly volné a o jejich novém držiteli se rozhodne právě mezi Kličkem a Joshuou.

Rekordní návštěva dává navíc výjimečný punc tomuto souboji, který může podle posledních odhadů vynést až 50 miliónů liber, což je v přepočtu více než 1,5 miliardy korun. A kde se točí finance, je vždy zájem okolí.

Promotér boxerského galavečera Eddie Hearn tvrdí, že Joshua může v případě výhry zastínit takové sportovní britské ikony jako jsou Andy Murray, Lewis Hamilton a Wayne Rooney. „Myslím, že sobotní vítězství z něj může udělat největšího britského sportovce a největší boxerskou hvězdu současnosti," citoval Hearna server mirror.co.uk.

Prolomí Joshua kontinentální bariéry?

„Je dost chytrý, aby věděl, co přijde. Má více obchodních partnerů, jeho profil je neuvěřitelný a značky ho podporují. Nemůžete být na klíčovém trhu, aniž by nebyly vidět jeho billboardy. On je v Dubaji, Los Angeles, Německu, je všude," vyjmenoval spokojený promotér pár světových destinací.

Pokud Joshua bude chtít oslovit další trhy, bude muset opustit své hájemství, ukázat se partnerům, fanouškům. Pokud vyhraje, přibude mu více reklamních povinností, což je další faktor, se kterým se bude muset popasovat, tady mu ale boxerské rukavice nepomohou.

„Nemůžete bojovat dál v Anglii po dobu deseti let, takže úkolem bude prolomit bariéry a najít nové trhy, ať už je to v Africe, na Středním východě, Dálném východě nebo v Americe," přemýšlí a naznačuje možnou budoucnost Hearn.

Může být. Chce to jen maličkost, v sobotu porazit Klička.

Kdo podle Vás zvítězí?
Vladimir Kličko
64,9 %
Anthony Joshua
35,1 %
Celkem hlasovalo 22636 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články