Hlavní obsah

Vzpírání pod tlakem MOV. Pokud nevymizí doping, vyřadíme ho

Vzpěrači musejí ze svého sportu vymýtit doping, jinak budou vyřazeni z olympijského programu. V pátek jim tím pohrozil Mezinárodní olympijský výbor na zasedání v Limě.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda MOV Němec Thomas Bach (vlevo) na snímku s Milošem Zemanem.

Článek

Do prosince musí vzpěračská federace IWF podat olympijskému výboru i antidopingové agentuře WADA uspokojivou zprávu o tom, jak bude problémy s dopingovými hříšníky ve svém sportu řešit, jinak mohou vzpěrači už na hrách v Paříži v roce 2024 chybět.

Představitelé MOV uvedli, že ze vzpírání a z atletiky pochází více než 80 procent pozitivních případů z opakovaných testů podle nových metod, které byly provedeny u vzorků z OH v Pekingu 2008 a Londýna 2012. V jednom případě dokonce ve stejné soutěži mělo pozitivní test osm nejlepších vzpěračů.

"Máme k tomu jasné stanovisko. Veškeré navrhované akce IWF nebude monitorovat jen výkonná rada MOV, ale také WADA," řekl místopředseda olympijského výboru John Coates.

Vzpírání je tradičním olympijským sportem, v programu her je nepřetržitě od roku 1920. Na skandál s dopingem doplatili už na poslední olympiádě loni v Riu de Janeiro ruští reprezentanti, neboť vzpěračská federace je kompletně ze soutěží vyloučila.

Reklama