Hlavní obsah

Olympionici vyrazí do Koreje v kolekci, kterou spoluvytvářeli

Čeští olympionici se v únoru na zimních hrách v Pchjongčchangu představí v kolekci oblečení, na jejíž tvorbě se sami intenzivně podíleli. Již popáté se bude jednat o výrobky firmy Alpine Pro, která prodloužila spolupráci s Českým olympijským výborem (ČOV) až do roku 2020.

Podoba oblečení sportovců pro olympiádu v Pchjongčchangu je zatím utajenáVideo: olympic.cz

 
Článek

"V roce 2010 jsme udělali zásadní změnu a od velkých firem jsme se dostali k Alpine Pro. Měli jsme zájem, abychom měli něco jiného než další země. Chtěli jsme se odlišovat, což se nám povedlo. Zároveň jsme se snažili pokaždé přinést něco nového a každá kolekce měla svůj příběh," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval na dnešním setkání s novináři.

Pro hry v Pchjongčchangu se ČOV rozhodl po dohodě se zástupci firmy specializující se na outdoorové a sportovní oblečení zapojit do vývoje kolekce přímo vybrané sportovce. "Rozhodli jsme se je vtáhnout do procesu a chtěli po nich, aby řekli, co jim vyhovuje a co ne. Vytvořili jsme tým, který jsme rozdělili na čtyři části a každý z expertů měl na starosti jednu konkrétní věc," řekl Kejval.

Bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se věnovala zejména designu, skikrosař Tomáš Kraus svrchní části oblečení, veslař Ondřej Synek spodnímu prádlu, tričkům a funkčním vlastnostem a sportovní ředitel ČOV a bývalý rychlostní kanoista Martin Doktor technickým částem kolekce. "Trochu jsme Alpine Pro fušovali do řemesla. Jsem ale přesvědčený, že z pohledu komfortu bude takhle kolekce úplně něco jiného než předešlé," podotkl Kejval.

Zatím je podoba kolekce tajná, slavnostně bude představena až 20. listopadu. "I proto se o všem jen těžko hovoří. Není to ale o tom, že by byl revoluční design. Spíše o tom, že technická stránka se posunula o několik levelů výše," uvedl Kraus, který všechny hned na úvod zaskočil tím, že na první schůzku týmu přivezl dvanáct různých zimních bund, z nichž postupně vybíral ideální části pro olympijské oblečení. "Z každé jsem se snažil vzít to nejlepší," řekl.

Stejně jako v předešlých případech bude součástí kolekce jeden speciální díl, kterým byly například v Londýně holínky nebo v Soči beranice. "A oproti minulosti má i silný příběh," uvedl generální ředitel Alpine Pro Václav Hrbek. Prozradil pouze, že kolekce bude v českých národních barvách a jedna z bund bude mít stejně jako v Soči zlatou podšívku. "Když Eva Samková v Soči vyhrála zlato a bundu si otočila, tak jsme si řekli, že je to výborná věc, kterou tam musíme dát ještě jednou," uvedl.

Již v únoru zástupci ČOV prozradili, že hlavním motivem české výpravy pro olympijské hry bude sté výročí založení republiky. Součástí oblečení tak bude číslovka sto a další grafické symboly.

Reklama