Hlavní obsah

Pětinásobný světový šampión bude relaxovat u zaklepávání hřebíků

Praha

Odpočinout si u manuální práce má v plánu pětinásobný světový šampión ve veslování, Ondřej Synek. Čtyřiatřicetiletý skifař v neděli v americké Sarasotě vybojoval páté zlato z mistrovství světa a zařadil se tak mezi legendy. „Mahé Drysdale mi už psal, že ten závod vypadal jednoduše, že bude muset příští rok zase jet, abych to měl těžší,“ vyprávěl se smíchem Synek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Veslař Ondřej Synek ukázal na tiskové konferenci zlatou medaili, kterou získal na mistrovství světa v americké Sarasotě.

Článek

Moc toho nenaspal, únava po šampionátu a náročném cestování na něm ale nebyla na středeční tiskové konferenci znát. Ondřej Synek vstoupil v neděli svým pátým triumfem na světovém šampionátu mezi veslařské legendy. Zařadil se tak po bok fenomenálního Novozélanďana Mahého Drysdala a Němce Petera-Michaela Kolbeho.

Příští rok by se mohl Synek na první příčce historických tabulek osamostatnit, v plánu to má ale i osmatřicetiletý Drysdale, který letošní sezónu vynechal. „Mahé mi před finálovou jízdou psal, jestli má vstávat a koukat se. Tak jsem mu řekl, že určitě,“ vyprávěl Synek. „Pak mi gratuloval a říkal, že ten závod vypadal jednoduše, že bude muset příští rok zase jet, abych to měl těžší,“ prozradil se smíchem.

„Velkou roli ve finále hrály zkušenosti, a to jak na startu, tak v průběhu závodu. Po startu není na co čekat. Prostě jsem to napálil a jel. Ti mladí kluci se toho jako by zalekli. Bylo na nich vidět, že si nevěří. Když se pak pořádně rozjedou, tak ten nejrychlejší už tam není. Musí si uvědomit, že tady nikdo na nikoho nečeká,“ vysvětloval zkušený skifař, co rozhodlo o jeho suverénním vítězství.

Úspěch pořádně oslavil

Ve své úspěšné kariéře chce čtyřiatřicetiletý závodník pokračovat. „Určitě chci pokračovat, a to s tím, abych nebyl druhý. Na další roky se budu svědomitě připravovat a chtěl bych to dotáhnout až do další olympiády,“ ujistil. „Nepřemýšlím nad tím, že budu mít šest titulů, ale spíš nad tím, že chci vyhrávat a být nejúspěšnější.“

Ze šampionátu v USA se Synek vrátil později, než chtěl. „Bylo to náročné. Po závodě byla after party, pak jsme letěli domů, avšak na letišti v Amsterodamu jsme se zasekli. Náš let byl zrušen, a tak jsme si udělali další party. Od neděle jsem naspal tak čtyři hodiny,“ přiznal s úsměvem.

Na odpočinek teď bude mít ale čas, neboť měsíc o veslovaní nechce ani slyšet. „Teď budu mít volno, chci se věnovat hlavně rodině a také postavit na chalupě kůlnu na dříví. Manuální práci mám rád, takže budu relaxovat u zaklepávání hřebíků,“ naznačil své nejbližší plány trojnásobný olympijský medailista. Poté pomalu začne s přípravou na další sezónu. „Pojedu tradičně na běžky a rád bych si na nich zase někde zazávodil. Začal jsem s tím loni a moc mě to baví. Je to pro mě příjemné zpestření,“ uzavřel úřadující mistr Evropy.

Reklama