Hlavní obsah

Nadvládu amerických gymnastek na MS prodloužila Hurdová

Montreal

Šestnáctiletá Američanka Morgan Hurdová vyhrála na mistrovství světa ve sportovní gymnastice v Montrealu víceboj. Reprezentantky USA v něm získaly na olympijských hrách a světových šampionátech už sedmé zlato za sebou. Desetinu bodu na vítězku ztratila stříbrná Kanaďanka Elisabeth Blacková, třetí skončila Jelena Jerjominová z Ruska.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Morgan Hurd na mistrovství světa v Montrealu.

Článek

Američanky naposledy porazila Ruska Alija Mustafinová v roce 2010. V posledních čtyřech letech gymnastkám vládla Simone Bilesová, která letos v Montrealu chyběla.

Na nejvyšším stupni ji měla nahradit mistryně USA Ragan Smithová, jenže ta si pár minut před začátkem pátečního finále poranila kotník. Tím se otevřela cesta ke zlatu pro Hurdovou, která se narodila v Číně a jako batole ji adoptovali američtí rodiče.

Na srpnovém americkém šampionátu skončila budoucí mistryně světa až šestá, přesto se dostala do nominace a zlatem při premiéře na MS šokovala i sama sebe. "Už jen to, že jsem tady vůbec startovala, bylo docela šílené," řekla Hurdová. "A to, že jsem vyhrála, je ten nejbizarnější pocit na světě," dodala nevěřícně.

Do bojů o medaile nemohla zasáhnout ani pětinásobná mistryně Evropy Larisa Iordacheová z Rumunska, která se v Montrealu zranila už před kvalifikací. Její japonská vítězka Mai Murakamiová skončila ve finále čtvrtá, naděje jí sebrala především nízká známka na kladině.

České reprezentantky Veronika Cenková, Aneta Holasová ani Lucie Jiříková se do finále víceboje neprobojovaly.

Mistrovství světa ve sportovní gymnastice v Montrealu:
Ženy - víceboj:
1. Hurdová (USA) 55,232
2. Blacková (Kan.) 55,132
3. Jerjominová (Rus.) 54,799
4. Murakamiová (Jap.) 54,699
5. Dos Santosová (Fr.) 54,132
6. Sugiharaová (Jap.) 53,965
...v kvalifikaci 48. Cenková
51. Holasová
57. Jiříková (všechny ČR)

Reklama

Související témata: