Hlavní obsah

Šonka na titul mistra světa nedosáhl! Náskok neudržel a skončil druhý

Na světový titul nakonec nedosáhl. Akrobatický pilot Martin Šonka neudržel v seriálu Red Bull Air Race průběžné vedení a po čtvrté příčce ve finálovém závodě v Indianapolis se stal vicemistrem světa. Českého letce porazil v konečném pořadí o čtyři body Japonec Jošihide Muroja, který v zámořském závodě slavil čtvrtý triumf v sezóně. Celkové páté místo obsadil druhý český účastník série Petr Kopfstein.

Foto: Red Bull Content Pool

Zleva vicemistr světa Martin Šonka a nový šampión Jošihide Muroja.

Článek

Šampionát rozhodl úplně poslední let sezóny, jehož aktérem byl právě Šonka. K prvenství mu stačilo obsadit druhé místo, ale český pilot nestačil vedle Muroji ani na zbývající účastníky Final Four Matthiase Dolderera z Německa a Juana Velardeho ze Španělska.

Šonka si ale v Indianapolis prožil horké chvilky už v úvodu závodu. V prvním vyřazovacím kole se totiž na základě výsledků kvalifikace utkal právě s Murojou a duel prohrál i kvůli třísekundové penalizaci za dotyk pylonu křídlem.

Znovu se dostal do hry

Dalším pěti soubojům prvního kola pak přihlížel s nadějí, že bude mít mezi poraženými letci nejlepší čas, což by znamenalo postup jako takzvaný lucky loser. To se také stalo. "Nemohl jsem tomu uvěřit. Ale stalo se a byl jsem zpátky ve hře," řekl Šonka.

Chybu si hodně vyčítal. "Z kokpitu to vypadalo OK, ale nebylo. Byl silný vítr a postrčilo mě to. Překvapilo mě, že jsem trefil pylon. Byla to hloupá chyba," řekl.

Do Final Four pak naproti tomu postoupil hladce, protože tentokrát chyboval jeho soupeř Matt Hall, australský vicemistr světa z předchozích dvou let. Poslední let pak Šonkovi podle představ nevyšel, přesto zaznamenal životní výsledek.

Jeho i českým maximem v konečném pořadí šampionátu bylo dosud čtvrté místo z roku 2015. Letos v šesti z osmi závodů sezony postoupil do Final Four a slavil i premiérové vítězství v Abú Zabí. Triumf zopakoval ještě v Portu a přidal dvě třetí místa.

Kopfstein: Teprve druhá sezóna, ale famózní

Druhý český pilot Petr Kopfstein v Indianapolis skončil na pátém místě před Mattem Hallem. A stejnou příčku obsadil i v celkovém pořadí. Sezóna tak pro něj končí více než výborně. "Cíl byl skončit v první desítce, když bychom byli v půlce, tak skvělé, 5. místo je famózní," raduje se český pilot.

Karlovarský závodník prožil skvělou sezónu v elitní kategorii Masters. Přestože se v ní pohybuje teprve druhým rokem, získal 43 bodů. Jen jednou se mu během osmi závodů nepodařilo postoupit do semifinále Round of 8, jinak pokaždé bodoval. V Japonsku dokonce získal druhé místo. "To je skvělé. Musím říct, že se nám letos povedly všechny závody," libuje si pilot Týmu Spielberg.

Průběh letošního ročníku seriálu je pro něj i velkou nadějí do přístího roku. Netají se, že by rád zaútočil na "bednu" a na titul mistra světa.

Konečné pořadí seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání po osmi závodech:
1. Muroja (Jap.) 74
2. Šonka (ČR) 70
3. McLeod (Kan.) 56
4. Chambliss (USA) 53
5. Kopfstein (ČR) 43
6. Hall (Austr.) 40

Reklama

Související témata: