Hlavní obsah

Dotace použitelné na provoz sportovišť zohledňují jen počet dětí

Zahrnutí dotací na provoz a údržbu sportovišť do programu, jehož prostřednictvím se posílají peníze z ministerstva školství přímo do klubů, vyřešilo letošní problém, kdy většina oddílů na peníze nedosáhla. Žádat totiž mohou sportovní subjekty bez ohledu na to, zda jsou členským, nebo pobočným spolkem. Pro určení výše státního příspěvku je ale rozhodující pouze počet členů ve věku od 6 do 23 let, nikoliv rozsah spravovaného majetku. Na dotaci také nedosáhnou oddíly, které nemají alespoň dvanáct mladých členů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nový program Můj KLUB, který v pátek vypsalo ministerstvo školství, vychází z programu VIII na přímou podporu sportování dětí a mládeže ve sportovních klubech a tělovýchovných jednotách. V minulosti se příspěvek odvíjel čistě od velikosti mládežnické základny a byl určen hlavně na financování trenérů, nákup vybavení nebo pokrytí nákladů spojených s účastí na závodech.

Letos jsou v předpokládané sumě 1,2 miliardy korun zahrnuty i peníze na provoz a údržbu sportovišť, protože problematický samostatný program IV už ministerstvo pro rok 2018 nevypsalo. Základním kritériem ale zůstal počet dětí a mladých sportovců. "Vůbec se neřeší, jestli někdo obstarává velkou sportovní halu a k ní desítky sportovních staveb nebo jen jednu menší tělocvičnu. Ale uvidíme," uvedl v tiskové zprávě místopředseda České unie sportu (ČUS) Marek Hájek.

Nové podmínky zarazily také Richarda Šacha z TJ Bohemians Praha. "Pokud někdo bude mít stejný počet dětí jako my, ale jedno hřiště, tak bude mít stejnou podporu jako u nás, kde máme několik hřišť a krytých hal. Z mého pohledu to není vyvážené," poznamenal.

Žádné peníze nemohou získat kluby, které se neorientují na děti a mládež. Podle informačního systému ČUS, který disponuje statistickými údaji z více než 7000 klubů a jednot, se o dotace z programu Můj KLUB nemůže přihlásit více než 2000 sportovních subjektů. Jedním z nich je například YachtClub Dyje. "Jsme klub, který pořádá patnáct závodů v jachtingu za rok včetně mládežnických, ale v členské základně nemáme tolik dětí. Zaskočilo nás to, na dotace nedosáhneme - na činnost klubu ani na provoz loděnice," řekl jeho předseda Jiří Krabička.

Ministerstvo školství zatím pro rok 2018 vypsalo pět dotačních programů na sport, ve kterých by mělo být k dispozici celkem 2,86 miliardy korun. Jedná se asi o polovinu ze šesti miliard, které by měl sport v roce 2018 od státu získat. Částky se mohou ještě mírně změnit při schvalování státního rozpočtu na rok 2018. Vedle programu pro sportovní kluby jsou vypsané programy pro reprezentaci, talentovanou mládež, významné sportovní akce a handicapované sportovce. Ještě by měly být vypsány podmínky dotací pro školní a univerzitní sport, sportovní svazy a střešní organizace.

Reklama