Hlavní obsah

Ne všichni sportovci se v jídle omezují. Zlatý olympionik si užil Vánoce a vyhlíží sezónu

Praha

Ani přetržené vazy v kotníku, kvůli nimž přišel o start na mistrovství světa, nezkazily českému judistovi Lukáši Krpálkovi dojem z premiérové sezóny v kategorii nad sto kilogramů. „Posbíral jsem spoustu skvělých medailí a končím rok jako čtvrtý v žebříčku. Vážně úspěšná sezóna," pochvaloval si Krpálek, když si promítal uplynulých dvanáct měsíců.

Foto: facebook Lukáše Krpálka

Judista Lukáš Krpálek s manželkou Evou a synem Antonínem.

Článek

Po roce, kdy získal na olympijských hrách zlato v kategorii do sta kilogramů, zamířil o třídu výš. „Získal jsem tím obrovskou motivaci. Soupeři mě tolik neznají – jenom tuší, jaká technika je mojí předností, což je výhoda. I proto tenhle krok hodnotím jako veleúspěšný," přemítal borec, jenž přepustil vládu v anketě o nejlepšího sportovce roku v zemi biatlonistce Gabriele Koukalové.

„Známe se z pár společenských akcí, když je možnost, tak biatlon sleduju. Letos byla volba hodně složitá, protože jsme měli dost mistrů světa i Evropy. Sám bych nevěděl, koho vybrat. Vždyť i kluci jako Synek, Dostál nebo Ondra měli super rok," krčil rameny Krpálek.

Stále léčí zranění

Sezónu 2017 vyšperkoval bronzem z mistrovství Evropy, přidal dva triumfy z Grand Prix a rok zakončil druhým místem na grandslamu v Tokiu. Dojem kazí pouze zdravotní trable. „Moc mě mrzí, že jsem nemohl jet na mistrovství světa. Zranění přišlo v blbý čas, ale to se prostě stává," pronesl smířlivě Krpálek.

Levý kotník sedmadvacetiletého rodáka z Jihlavy sice ještě není dokonale zhojen, ale olympijský šampión nohu nešetří. „Pokaždé si kotník zatejpuju, zpevním ortézou a tu ještě převážu obinadlem, takže mám kotník pomalu jako v sádře. Chci riziko obnovení zranění eliminovat, takže stejně budu postupovat ještě pár měsíců. Noha ještě není ve stoprocentním stavu, ale zatěžovat ji můžu," poznamenal Krpálek.

Před svátečními dny absolvoval první kondiční přípravu v Harrachově. „Chodil jsem běhat a taky hodně na skialpy," vyprávěl borec, jenž se s manželkou Evou těší na narození druhého dítěte. K synkovi Antonínovi přibude v první polovině nadcházejícího roku dcerka.

Štědrý den si tak táta Krpálek užil s Tondou, kterému je rok a půl. „A bylo to super, malý už si to přece jen trošku užil a dění kolem pobíral. Rád si rozbaluje dárky," vyprávěl úspěšný judista, jenž s ohledem na závodní povinnosti v průběhu prosince nakupoval dárky až v dalekém Japonsku. „Něco jsem pořešil přes internet, další věci měly japonskou tematiku. A u hraček pro synka bylo jedno, jestli je koupím doma nebo v Tokiu," říkal Krpálek.

Po Silvestru na soustředění

Díky přestupu do vyšší váhové kategorie si pak mohl sváteční hodování vychutnat skutečně naplno. „Jím podle hladu a nemusím se omezovat. Celou dosavadní kariéru jsem byl zvyklý se hlídat – teď neřeším, kolik toho sním," pochvaloval si Krpálek.

„A nejoblíbenější cukroví? Sladké jsme měli nachystané na stole už čtyři dny před Vánocemi, ale já si nedal. Ujíždím prostě na bramborovém salátu s řízkem nebo ideálně nějaké flákotě masa. A když nic z toho není, dám si raději chlebíček než sladké," smál se Krpálek, jenž před Silvestrem absolvuje několik tréninků v Praze a poté vyrazí na desetidenní soustředění do rakouského Mittersillu. „Pak přijde na řadu týdenní trénink v Praze a první Grand Prix v Tunisu. Vrcholem první části sezóny pak bude grandslam v Paříži," nastínil plány Krpálek.

Reklama

Související témata: