Hlavní obsah

Němec nejúspěšnějším Čechem na MS v Assenu

ASSEN

Česká výprava na mistrovství světa handicapovaných atletů v Assenu obohatila ve čtvrtek svoje medailové konto o další tři přírůstky a rozšířila ho už na 14 cenných kovů (5-6-3). Mistry světa s výkony, které jsou novými světovými rekordy, se stali Roman Musil ve vrhu koulí a Martin Němec v hodu diskem.

Foto: Handisport.cz

Martin Němec vybojoval na MS v Assenu druhý titul světového šampióna.

Článek

Souboj o mistrovský titul ve své kategorii F55 svedl Martin Němec se svým kamarádem Bulharem Mustafou Jusejnovem. "Mustafa byl dvakrát v Čechách na mistrovství republiky. Když tady byl poprvé, tak ho dokonce můj brácha vezl do Olomouce, takže jsme se tak nějak skamarádili. On říká, že můj brácha je Schumacher a pořád se na sebe smějeme. Taková ta slovanská vzájemnost asi funguje," vysvětloval vztah k Bulharovi po závodě Němec.

Jusejnov se postaral hned prvním pokusem o napětí mezi českými fanoušky. Hodil totiž 36 metrů a jeden centimetr, čímž se přiblížil dosavadnímu světovému rekordu právě Martina Němce. Jenže dvojnásobný paralympijský vítěz znovu potvrdil, jak skvěle se umí připravit na vrchol sezóny. Rekord překonal všemi svými hody, nejdelší z nich měřil 39 metrů, pětatřicet centimetrů. Pro Němce je to v Assenu druhá zlatá a celkově třetí medaile a dvaatřicetiletý atlet se tím pádem stal nejúspěšnějším Čechem na mistrovství.

"Jako spousta dalších lidí jsem měl letos speciální motivaci, protože Mezinárodní paralympijský výbor vzal organizování atletiky pevně do rukou a hodně disciplín se neobjeví na paralympiádě v Pekingu a pro spoustu lidí je to tady poslední příležitost, jak se předvést. Pro mě to byla možná poslední příležitost ukázat, co ve mně v disku je," usmál se  napůl smutně Martin Němec, který stejně jako tisíce  dalších sportovců musí čekat do října, kdy bude zveřejněn definitivní seznam atletických soutěží pro paralympiádu v roce 2008.

Napotřetí zlatý Musil

Paralympijský multimedailista a světový šampión i rekordman Roman Musil se na mistrovství světa  v Assenu ve svém třetím závodě dočkal zlaté medaile. Ve vrhu koulí kategorie sportovců s poruchou koordinace pohybu zvítězil v novém světovém maximu 10 metrů 97 centimetrů. Předtím byl dvakrát třetí. Nejprve v hodu diskem, poté v hodu oštěpem. Právě v oštěpu byl původně na čtvrtém místě, ale po dodatečném přeřazení třetího Keňana Boita do kategorie méně handicapovaných se Roman Musil posunul na jeho pozici.

"Na kouli jsem se těšil moc, je to moje nejoblíbenější disciplína, hodně si v ní věřím. Jsem rád a poděkovat musím nejen trenérovi a všem, kteří jsou kolem, ale především svojí ženě a rodině, protože jsem byl občas prchlivý, ale teď jim to všechno vynahradím," vzkázal domů Roman Musil.

O tom, jak suverénní pětatřicetiletý Čech ve vrhu koulí je, svědčí i skutečnost, že druhý Řek Evangelos Bakolas zaostal za Romanem Musilem o metr a půl, třetí Kanaďan Robert Hughes dokonce o necelé tři metry.

Vlajkonoš Šperk byl v disku druhý

Jednadvacetiletý atlet na vozíku Miroslav Šperk předvedl v hodu diskem kategorie F56 skvělý třetí pokus dlouhý 38 metrů a 40 centimetrů. To by před dnešními závody znamenalo překonání světového rekordu a například vítězství na paralympiádě v Aténách. Jenže Jamajčan Tanto Campbell se od her v Řecku zlepšil ještě víc a hodil 39,08 m.

"Kdyby mi řekl někdo před závodem, že mi nebude stačit 38 metrů na zlatou medaili, tak mu řeknu, že se zbláznil, protože světový rekord se dost dlouho pohyboval okolo sedmatřiceti metrů," kroutil hlavou stříbrný medailista z paralympiády v Aténách a loňský mistr Evropy Miroslav Šperk.

"Tentokrát jsem výjimečně spokojený s výkonem, ale určitě jsem pomýšlel na stupně nejvyšší," dodal Šperk. "Rozhodně mám co zlepšovat. Příští rok bych nechal tělo trochu odpočinout, zvolnil trénink, protože nás nečekají žádné velké závody. Všechno úsilí napřu do paralympijského roku, uvidíme," nastínil český atlet další plány.

Reklama

Související témata: