Hlavní obsah

Sáblíková byla na MS ve víceboji šestá, vyhrála Japonka Takagiová

Aktualizováno

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa ve víceboji šesté místo, Nikola Zdráhalová skončila osmá. Z premiérového zlata se na otevřené dráze na Olympijském stadionu v Amsterodamu radovala Japonka Miho Takagiová.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa ve víceboji šesté místo.

Článek

Stříbrnou medaili získala domácí hvězda a obhájkyně titulu Ireen Wüstová. Třetí byla další Nizozemka Annouk van der Weijdenová.

Sáblíková, která obhajovala stříbro, se na šesté místo posunula z osmé příčky druhým nejrychlejším časem na trati 5000 metrů. Zdráhalová naopak po závěrečné disciplíně klesla na osmou pozici. Třetí Češka na startu Natálie Kerschbaummayr byla jednadvacátá.

Třicetiletá Sáblíková už před startem MS avizovala, že tentokrát nebude i s ohledem na zdravotní problémy patřit mezi hlavní medailové adeptky. Z bojů o stupně vítězů ji prakticky vyřadila již úvodní pětistovka, na které zajela až 19. čas a hlavně výrazně zaostala za nejlepšími.

Posun vpřed na trojce

Na následné trojce byla třetí a posunula se na osmou pozici, na které se držela i po dnešní patnáctistovce. Na své nejsilnější trati poté hned na začátku programu zajela čas 7:28,17, který dokázala překonat až v poslední rozjížďce Wüstová.

"Po úvodní pětistovce, která se mi vůbec nepovedla, není celkové šesté místo špatné. Už dřív jsem říkala, že pro mě bude těžké bojovat o nejvyšší příčky, protože jsem pětistovku od října nejela a tušila jsem, že to nebude nic extra. Po pátku mi bylo jasné, že je medaile daleko," uvedla Sáblíková, kterou potěšily výsledky na dvou nejdelších tratích

Nizozemské hvězdě však nevyšel útok na sedmé zlato, neboť Takagiová si dokázala na předchozích třech tratích vybojovat v přepočtu více než jedenáctisekundový náskok. V závěrečné pětce navíc Japonka za Wüstovou zaostala jen o tři sekundy.

Zdráhalová si polepšila

Jednadvacetiletá Zdráhalová startovala na MS ve čtyřboji podruhé v kariéře a výrazně vylepšila loňské 17. místo. Nejlepší dílčí výsledek si připsala na pětistovce, kde byla čtvrtá.

"Výkony Niky mi udělaly radost. Na tomhle ledě a v takové konkurenci skončila v nejlepší osmičce. To nemá chybu. Je stoprocentně spokojená. Byly to strašně těžké závody, ale strašně krásné," řekla Sáblíková.

Světový šampionát ve víceboji se jede pod otevřeným nebem poprvé od roku 2001 a v pátek i v sobotu závodnice musely bojovat s nepřízní počasí, neboť po většinu programu hustě pršelo.

25 tisíc lidí kolem dráhy

"Splnilo se moje očekávání, že bude v Amsterodamu parádní atmosféra. I když pršelo, bylo kolem dráhy asi 25 tisíc lidí. Byl to neuvěřitelný zážitek pro všechny závodníky. Při každém vstupu na led, pokaždé, když jsem slyšela své jméno, bylo to neskutečně emotivní," podotkla Sáblíková.

Dnes MS zahájili také muži, po tratích 500 a 5000 metrů je v čele domácí Patrick Roest. Jeho krajan Sven Kramer, usilující o jubilejní desátý titul, je průběžně třetí. Sebastian Druszkiewicz reprezentující Českou republiku je čtyřiadvacátý.

Konečné pořadí:
1. M. Takagiová 166,905
2. Wüstová 167,758
3. Van der Weijdenová 169,840
6. Sáblíková 170,965
8. Zdráhalová 172,051
21. Kerschbaummayr 132,218

Reklama