Hlavní obsah

Při hymně musíte stát, nebo zalézt do šatny. Jinak budete platit, hrozí vedení soutěže

New York

Z dlouhých debat kolem protestů hráčů amerického fotbalu při hymně vzejde pro nadcházející sezónu NFL nové pravidlo. Každý, kdo bude na hrací ploše, musí bezpodmínečně stát a dávat najevo respekt ke státním symbolům. Jinak vystavuje svůj tým pokutě. Ale hráči, kteří protestním pokleknutím při úvodní hymně v minulosti dávali najevo nesouhlas s konáním policie při zásazích proti zástupcům menšin, mají šanci vyhnout se problémům. Na ceremonii před zápasem totiž vůbec nemusí být.

Foto: Usa Today Sports, Reuters

Rozdílně reagující hráči Indianapolis Colts při hymně na snímku z loňského září.

Článek

"V nové sezóně mají všichni členové ligy a týmů za povinnost stát a dávat najevo respekt k vlajce a hymně," uvedl komisař NFL Roger Goodell v prohlášení po jednání s vlastníky klubů, jimž sezóna začne v srpnu. "Zaměstnanci, kteří se rozhodnou, že nebudou při hymně stát, mohou zůstat v šatně až do jejího skončení."

Pokleknutí, případně jiné formy protestů, které v nedávné minulosti nebyly řídké a dosud nebyly sankcionovány, nyní už skončí trestem. Platit za každého provinilce budou kluby.

Ty teď reálně mají na výběr. Mohou vyžadovat bezpodmínečné stání. Hráčům také případně mohou dovolit setrvat v šatně, což jim umožní zrušení zásady platné od roku 2009, od kdy účastníci zápasu museli být při úvodní  hymně na ploše.

Pozdní nástup z šatny lze samozřejmě chápat jako jakési tiché,ale beztrestné vyjádření  protestu. Ale je tu samozřejmě i nadále možnost ostré vzpoury s pokleknutím. Ovšem za pokutu, a to za každého jedince který nebude stát. Tak jak k tomu nabádal prezident Donald Trump. I přímo proti němu se přitom obracely protesty hráčů.

Ti k novince mají výhrady. „Možná je tento návrh pravidla kompromisem mezi vedením NFL a generálními řediteli klubů, ale určitě ne vůdci hráčů," uvedl na sítích mluvčí hráčské asociace George Atallah. „Nijak jsme se do téhle diskuse ani nezapojili."

Řada hráčů si dál stojí za tím, že jejich protesty jsou legitimním prostředkem ke zvýšení povědomí o společenských problémech. Ligu obviňují, že nedodržuje kolektivní smlouvu.

Ani vlastníci klubů nejsou jednotní v otázkách trestů. Návrh měl podle ESPN podporu 24 vlastníků klubů. V NFL jich působí 32.

Protesty hráčů chápe

Šéf New York Jets Christopher Johnson se rozhodl hlasovat s většinou vlastníků, ale od protestujících hráčů pokuty vybírat nehodlá.

"Pokud někdo chce klečet, bude z toho pokuta pro Jets, ne pro jednotlivé hráče. Nikdy nechci omezit projevy našich hráčů. Jestli dávám přednost tomu, aby při hymně stáli? Samozřejmě, ale chápu, jestli cítí potřebu protestovat," uvedl.

Protesty hráčů se rozjely před dvěma roky. Hráč Colin Kaepernick na protest proti rasové diskriminaci v USA včetně policejního násilí pravidelně poklekl při hraní hymny před zápasy NFL. Přidalo se k němu několik dalších hráčů, později i zástupci jiných sportovních odvětví. Měli zastánce i četné kritiky. Spouštěčem protestů byly případy, kdy policisté zastřelili neozbrojené černochy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články