Hlavní obsah

V Pekingu byly zahájeny paralympijské hry

PEKING

Třináct dní po skončení olympijských her prožívá celý svět další velký sportovní svátek. Čínský prezident Chu Ťin Tchao ve 22:36 místního času oficiálně zahájil XIII. letní paralympijské hry, které bude od 6. do 17. září hostit Peking. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnilo 147 států včetně České republiky. Na ploše Národního stadionu chyběl jen výběr Guineje, který do dějiště her přiletí až 7. září.

Článek

Právě Guinea přitom měla nastoupit jako první ze všech účastníků. Jejich pořadí stejně jako na olympijských hrách určoval počet tahů prvního znaku čínsky psaného názvu země. Na paralympijských hrách naopak nezahajuje slavnostní defilé národů Řecko, a tak role prvního v pořadí připadla Turecku. Jako poslední se představila reprezentace pořádající Číny, která je s 332 sportovci také nejpočetnější výpravou XIII. letních paralympijských her.

Právě domácí tělesně handicapovaný atlet Chou Pin se postaral o vyvrcholení zahajovacího ceremoniálu v podobě zapálení paralympijské pochodně na Národním stadionu. Trojnásobný paralympijský vítěz ve skoku do výšky vyšplhal i s vozíkem až pod střechu Ptačího hnízda a zapálil oheň, který bude na stadionu plát až do skončení her 17. září.

Českou výpravu přivedla na plochu lukostřelkyně Markéta Sidková, kandidátka České republiky na členství v Radě sportovců při Mezinárodním paralympijském výboru. Český tým v Pekingu čítá 56 sportovců, kteří budou o medaile bojovat v osmi sportech. Slavnostního večera přímo na stadionu se nezúčastnili sportovci, jejichž disciplíny startují hned první den her - stolní tenisté, boccisté a část cyklistů a plavců.

V jedenácti soutěžních dnech čeká na sportovce celkem 471 sad medailí ve 20 sportech. Bojovat o cenné kovy budou sportovci ve třech hlavních skupinách handicapu: tělesném, spastickém a zrakovém. Mezi největší medailové naděje české výpravy patří cyklisté Jiří Ježek, Jiří Bouška a Tomáš Kvasnička, plavkyně Běla Hlaváčková, stolní tenisté Ivan Karabec, Michal Stefanu a Michala la Bourdonnaye, lukostřelec David Drahonínský a atleti Roman Musil, Martin Němec, Radim Běleš, Markéta Kniezková, Eva Berná a Jana Fesslová.

Reklama