Hlavní obsah

Cyklisté Bouška a Kvasnička získali dvě medaile na pevném kilometru

Daniel Pavlis,ČPT,Sport.cz

Cyklisté Jiří Bouška a Tomáš Kvasnička vybojovali na velodromu Lao-šan dvě medaile v závodě na jeden kilometr s pevným startem. Jako první získal bronz osmnáctiletý Kvasnička v kategorii CP3, o chvíli později vyjel stříbro Bouška ve skupině cyklistů s lehčím handicapem. Oba čeští reprezentanti se přitom dokázali prosadit v závodech, ve kterých padaly světové rekordy.

Foto: Daniel Pavlis

Český cyklista Tomáš Kvasnička pózuje s bronzovou medailí z paralympiády v Pekingu.

Článek

Jiří Bouška startoval z pozice úřadujícího mistra světa jako předposlední a jeho čas byl ze všech účastníků nejrychlejší. Osmadvacetiletý český reprezentant navíc dokázal překonat svůj vlastní paralympijský rekord, který zajel před čtyřmi lety v Aténách.

Po skvělém výkonu tak bylo jasné, že Bouška má minimálně stříbrnou medaili. O její konečné hodnotě rozhodoval čas posledního na startu, světového rekordmana Japonce Masaši Išiho. Přemožitel českého cyklisty z loňského mistrovství světa opět útočil na zlato, což potvrzovaly průběžné časy. Výsledek 1:08.771 znamenal nejen zisk zlaté medaile, první pro japonskou výpravu na letošních hrách, ale také hodnotu nového světového rekordu, který do té doby držel sám Iši.

Japonský cyklista tak zároveň vymazal z rekordních tabulek Jiřího Boušku, protože jeho čas byl zároveň paralympijským maximem. „Původně jsem myslel, že se s Išim zkusím poprat o zlato, ale ukázalo se, že se jeho výkony neustále zlepšují. Mně se navíc nejelo úplně dobře, tak jsem nakonec hrozně rád za stříbrnou medaili,“ radoval se Bouška po závodě.

Britové odsunuli Kvasničku na třetí místo

O stupínek níž skončil v závodu na 1 km s pevným startem Tomáš Kvasnička, reprezentant s o něco těžším handicapem. Osmnáctiletý talent české cyklistiky zajel průběžně nejrychlejší čas, který byl dokonce o téměř tři vteřiny lepší než výsledek dosud vedoucího Argentince Lopeze. Na startu bylo ale ještě duo britských favoritů a také Javier Ochoa, vítěz etapy cyklistické Tour de France z roku 2000.

Jenže čas silničního specialisty byl o necelou vteřinu pomalejší a Tomáš Kvasnička věděl, že má medaili. „Pak už jeli jen Britové, u kterých jsem věděl, že budou rychlejší. Vždycky mě porazili a jsou opravdu skvěle připravení,“ smířil se s bronzem Kvasnička. Jeho slova naplnila dvojice britských závodníků do puntíku. Richard Waddon zajel o šest a půl vteřiny rychlejší čas než český reprezentant a překonal světový rekord svého krajana Darrena Kennyho.

Ten se ovšem na ovál vydal až jako poslední a čtyři okruhy prolétl ve fantastickém čase 1:08.668. Poprvé v historii tak závodník kategorie CP3 prolomil hranici minuty a deseti sekund. Suverénní Kenny, který vyhrál v Lao-šan i stíhací závod, tak o držení světového maxima přišel jen na pár minut. Britský suverén zajel dokonce rychlejší čas než vítěz kategorie s lehčím handicapem, Masaši Iši.

Kvasnička: Za bronz jsem šťastný

Zisk bronzové medaile na prvních paralympijských hrách je pro Tomáše Kvasničku obrovským úspěchem: „Já jsem na tenhle závod hodně trénoval, rok jsem jezdil na tréninku kilometru v závěsu za Jirkou Ježkem. Jsem rád, že se příprava vyplatila a jsem hrozně šťastný za bronzovou medaili!“ usmíval se osmnáctiletý reprezentant.

V závodě na 1 km s pevným startem se představil i Luboš Jirka, který ve skupině s Jiřím Bouškou skončil šestý. Na dráze se musel vyrovnat s pádem hned po startu vinou startovacího zařízení, které jeho kolo nepustilo ve správný čas. „Po pádu mě bolela noha. Ke druhému stratu jsem sice nastoupil, ale už to nešlo. Jel jsem jen tak, abych dojel. Snad budu mít víc štěstí na silnici,“ doufá Jirka.

Paralympijské hry - Peking:
Cyklistika:
1 km s pevným startem, CP 4: 1. Masaši Iši, JPN (1:08.771, WR), 2. Jiří Bouška, ČR (1:11.189), 3. Christopher Scott, AUS (1:12.229) … 6. Luboš Jirka, ČR (1:16.013).
1 km s pevným startem, CP 3: 1. Darren Kenny, GBR (1:08.668), 2. Richard Waddon, GBR (1:11.161), 3. Tomáš Kvasnička, ČR (1:17.670).

Reklama