Hlavní obsah

Kvasnička potřetí bronzový, závod dalších českých cyklistů poznamenal pád

Daniel Pavlis, ČPTSport.cz

Třetí bronzovou medaili při své premiérové účasti na paralympijských hrách vybojoval teprve osmnáctiletý Tomáš Kvasnička. Nejmladší člen českého cyklistického týmu v sobotu dosáhl největšího úspěchu v silničním závodě. V soutěži tří sloučených kategorií si dospurtoval pro třetí místo, Jiří Bouška s Jiřím Ježkem skončili v jiné skupině handicapů na páté, respektive dvanácté pozici.

Foto: Daniel Pavlis

Český cyklista Tomáš Kvasnička

Článek

Jejich závod ovlivnil pád v posledním okruhu, po kterém byl převezen do nemocnice Luboš Jirka, který do cíle nedojel. Na medaili nedosáhli ani tricyklisté Josef Winkler a Markéta Macková.

Skupina Tomáše Kvasničky, ve které jeli společně tělesně i spasticky handicapovaní cyklisté, obkroužila čtyři z pěti okruhů pohromadě. Až v posledním dvanáctikilometrovém kole zaútočila španělsko-britská dvojice Javier Ochoa, Darren Kenny. Právě mezi nimi se rozhodovalo o zlaté medaili, kterou v závěrečném spurtu vybojoval Kenny. „Já jsem čekal, že Ochoa a Kenny odjedou, ale nečekal jsem, že to bude takhle pozdě. Myslel jsem, že to přijde mnohem dřív, že za to vezmou už v prvním kole, ale to se jim nepovedlo, protože pořád někdo nastupoval,“ přiblížil průběh závodu Kvasnička.

Darren Kenny dosáhl na hrách úctyhodné bilance čtyř zlatých a jedné stříbrné ze svých pěti startů. Třináctý muž na Tour de France z roku 2000 Španěl Javier Ochoa se musel spokojit se stříbrem. Hlavní pole přijelo až minutu za vedoucí dvojicí a také o bronz se bojovalo ve spurtu. Nejvíc sil v něm měl český cyklista Tomáš Kvasnička, který ziskem třetí medaile na hrách dosáhl obrovského úspěchu. „Tím že byl konec ve spurtu, tak jsem si hodně věřil,“ říkal po dojezdu. Na hrách přitom dokázal v osmnácti letech vybojovat tři bronzové medaile. První dvě bral na dráze.

Hromadný pád poznamenal průběh závodu cyklistů s lehčím handicapem, do kterého odstartovali i tři čeští zástupci – čtyřnásobný medailista Jiří Ježek, stříbrný a bronzový Jiří Bouška a také Luboš Jirka. Právě on ale nezvládl závěr posledního šestého kola. Zhruba čtyři kilometry před cílem narazil do bariéry, která ohraničovala téměř třiasedmdesátikilometrovou trať a přes něj popadali další závodníci.

Na kolizi doplatili i čeští cyklisté

„Dneska to bylo hodně nervózní, jelo se poprvé systémem tří sloučených kategorií. Bylo tam víc lidí, myslím si, že spousta jich byla unavených ze včerejší časovky, takže to bylo hodně nebezpečné. To se potvrdilo v posledním kole, kde už únava byla velká a jak byli všichni nervózní před dojezdem, tak o sebe zavadili a přišel hromadný pád,“ popsal Jiří Bouška.

Na kolizi doplatili i čeští cyklisté, i když dva z nich se přímo do pádu nepřipletli. „My s Jirkou jsme nespadli, objeli jsme to, ale bohužel už se nám nepodařilo docvaknout ty čtyři odjeté lidi,“ litoval Bouška, který za první čtveřicí dospurtoval na pátém místě. Jiří Ježek skončil dvanáctý. „Závod se pro mě vyvíjel hrozně špatně. Po výsledcích z předchozích závodů si mě všichni hlídali, takže jsem nemohl vůbec nic. Musím ale přiznat, že jsem dneska ani neměl nohy na to, abych mohl zaútočit,“ konstatoval Ježek.

Nejhůř dopadl Luboš Jirka, který závod ani nedokončil. Po velmi nebezpečně vyhlížejícím pádu byl převezen do místní nemocnice s podezřením na prasklý obratel. „Tahle diagnóza se nakonec nepotvrdila, i když Luboš Jirka zůstává v péči naší lékařky. Je pomlácený, ale naštěstí to není nic vážného,“ upřesnil Jirkův zdravotní stav reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Jako první z českých cyklistů odjeli svůj silniční závod tricyklisté. 24,2 kilometru dlouhou trať dokončil Josef Winkler sedmý, devátá skončila Markéta Macková, bronzová medailistka ze včerejší časovky.

LPH:
Silniční závod (60,5 km), kategorie LC3/LC4/CP3: 1. Darren Kenny, GBR (1:37:00.74), 2. Javier Ochoa, ESP (1:37:02.48), 3. Tomáš Kvasnička, CZE (1:38:01.19)
Silniční závod (72,6 km), kategorie LC1/LC2/CP4: 1. Fabio Toboli, ITA (1:46:03.08), 2. David Mercier, FRA (1:46:03.39), 3. Michael Gallagher, AUS (1:46:03.52) … 5. Jiří Bouška, CZE (1:46:13.96), 12. Jiří Ježek, CZE (1:46:18.29), Luboš Jirka po pádu nedokončil
Silniční závod (24,2 km), kategorie CP1/CP2: 1. David Stone, GBR (45:05.33), 2. Riaan Nel, RSA (48:32.85), 3. Giorgio Faraoni, ITA (48:34.13) … 7. Josef Winkler, CZE (52:56.86), 9. Markéta Macková, CZE (1:00:13.68)

Reklama