Hlavní obsah

Veselý zvládl komedii. Všechno fungovalo podle přání, říká a chystá se na Nadala

Aktualizováno

Nejlepší zápas sezóny si tenista Jiří Veselý schoval do třetího kola Wimbledonu. Ač na to ještě před měsícem nevypadal, zahraje si díky tomu podruhé v kariéře grandslamové osmifinále.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Veselý

Článek

"Všechno fungovalo podle přání, hlava i servis, za to jsem moc rád," říkal spokojeně čtyřiadvacetiletý Veselý. "Musím říct, že dneska jsem se cítil nejlíp ze všech zápasů," dodal po výhře nad Italem Fabiem Fogninim 7:6, 3:6, 6:3 a 6:2.

Základem úspěchu bylo podání. Veselý dal do hry 74 procent prvních servisů a až na jednu výjimku si podání držel pevně. Odvrátil třináct ze čtrnácti brejkbolů a nasázel sedmnáct es. "Podání bylo rozhodě základem," přitakal tenista.

Šestnáctý hráč světa Fognini ukázal výborné údery a tradičně předváděl i velké divadlo. "S ním je to vždycky komedie," přikyvoval Veselý. Ital mluvil k sobě, gestikuloval, diskutoval s rozhodčím i fanoušky a někdy se zdálo, že hraje bez zájmu. "V tom je to s ním těžké. Snaží se vás rozhodit, ale pořád se naplno snaží," řekl Veselý.

Nejvyrovnanější byla první sada. Po skoro hodině dospěla do tie-breaku, v němž Veselý zahrál odvážněji, naopak Ital chyboval. "Bylo hodně důležité získat první set, abych ho nenechal nakopnout," řekl bývalý nejlepší junior světa.

Po ztrátě druhé sady dokázal jít ve třetí do brejku a za stavu 5:3 podával na výhru. Při prvním setbolu ale podklouzl, spadl a výměnu ztratil. "Větší smůlu mít ani nemůžu," blesklo mu hlavou. Rozhodit se ale nenechal. "Dal jsem přímý bod z podání a zvládl to. Jelikož mi servis fungoval výborně, věřil jsem si," opakoval.

Kritický moment ve čtvrté sadě zvládl v šesté hře. Vedl už 4:1, ale při svém podání najednou prohrával 0:40. "Ale dobře jsem zaservíroval a uhrál to. Bylo to těžký i mentálně, protože jsem už cítil šanci na postup," podotkl Veselý.

Ve druhém kole s Argentincem Diegem Schwartzmanem trošku bojoval s kondicí. Ve třetím setu mu docházely síly, ale s Fogninim problémy neměl. "Pomáhal jsem si trošku tabletkama se solí, tak nějak mi to energii drželo. Hodně jsem i pil. Asi jsem udělal všechno správně, protože sil jsem měl dost," popsal.

Veselý na sobě ukazuje, jak je tenis nevyzpytatelný. "Krásný i hořký," vystihl fakt, že před měsícem zvažoval, zde sezónu předčasně neukončí, protože jeho výkonnost není dobrá ani na challengery. "Když se nedaří, člověk spadne, cítí zoufalství. Viděl jsem, že nemám pořádně natrénováno. Neudělal jsem moc přípravy a stejně výsledky přišly. Jsem rád, že nějaká herní kvalita ve mně snad je," doufá.

Možná i proto seděl hodinu a půl po postupu do osmifinále Wimbledonu mezi novináři a nezářil radostí. "Ještě chvilku potrvá, než mi to dojde," vysvětloval a dodal: "Hráli jsme tři hodiny, jsem unavený. Ale na Nadala se moc těším."

S prvním hráčem světa bude hrát v pondělí o čtvrtfinále. Znovu bude muset výborně podávat. "Bez servisu to asi nepůjde. Rafa je odzadu velmi nepříjemný, letos tady hraje v neuvěřitelný formě, moc soupeřům šanci nedal. Ale zároveň neměl moc takových, kteří by dobře podávali," má jasno Veselý, na čem stavět.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner