Hlavní obsah

Štěpánek s Berdychem zajistili ve čtyřhře postup do čtvrtfinále Davis Cupu

OSTRAVA

Čeští tenisté postupují do čtvrtfinále Davisova poháru. O vítězství nad Belgií, kterou v 1. kole přivítali v ostravské ČEZ Areně, rozhodli po úspěšném pátku v sobotní čtyřhře. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem zvládli dramatický duel s párem Olivier Rochus, Kristof Vliegen, který se nakonec protáhl až na pět setů, a získali rozhodující třetí bod.

Článek

Českým tenistům vyšel vstup do utkání skvostně, hned v první hře dokázali vzít belgickému páru podání a Štěpánek vzápětí při svém servisu potvrdil vedení domácího týmu. Ve čtvrté hře při Berdychově podání měli Belgičané blízko k vyrovnání, vedení 40:0 ale nezužitkovali a Češi udrželi náskok dvou her. V desáté hře měli Češi při Štěpánkově podání na dosah zisk první sady, belgický pár ale zvládl dramatickou koncovku gamu a vyrovnal. O vítězi prvního setu tak nakonec rozhodl až tie-break, v němž dominovali hosté.

České hráče ztracený první set evidentně zaskočil a úvod druhé sady přinesl tuhý boj o každý míček. Herní pohoda byla v této fázi zápasu na belgické straně, Berdych navíc ztratil v páté hře podání a v desátém gamu podával Rochus na vítězství ve druhém setu. Soupeř se ale v rozhodující chvíli nevyvaroval chyb, naši vyrovnali a nakonec o vítězství v setu opět rozhodovala zkrácená hra. Češi tentokrát zvládli tie-break lépe a při Štěpánkově podání za stavu 7:6 využili třetí setbol.

Rochus pomohl dvojchybou 

Tenisové drama pokračovalo i ve třetí sadě, kterou se českým hráčům podařilo získat v poměru 7:5. Euforií nabitá hala v Ostravě se ale ukončení utkání ve čtvrtém setu nedočkala, Rochus s Vliegenem ji totiž získali v poměru 7:5 a vynutili si pátou sadu. I ta nabídla vyrovnaný průběh, v páté hře se ale českým tenistům podařilo prolomit Rochusovo podání, když jim belgický tenista pomohl za stavu 40:15 dvojchybou, a dovedli zápas do vítězného konce.

"Nezačali jsme nejlépe, v úvodu jsme prohráli set, který jsme měli zcela pod kontrolou. Soupeřům se dařilo zahrávat neuvěřitelné míče, dokázali jsme se ale vrátit do zápasu," ocenil Štěpánek spolupráci s Berdychem.

Pro českou jedničku je postup dalším posunem v kariéře. "Nejsem v týmu tak dlouho a ještě jsem neměl příležitost zahrát si druhé kolo. Doufám, že vydrží zdraví a bude se nám dařit i v boji o semifinále," doplnil Berdych. Čeští tenisté se utkají o postup do semifinále tradiční týmové soutěže o "salátovou mísu" s lepším z utkání Rusko-Srbsko, v němž mají před závěrečnými dvouhrami v moskevských Lužnikách navrch domácí hráči.

Česko - Belgie 3:0 po čtyřhře
Berdych, Štěpánek - Vliegen, Rochus 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 7:5, 5:7, 6:4.

Reklama