Hlavní obsah

Nový trenér Kvitové? Dvojnásobná wimbledonská vítězka už má jasno

Sedmou tenistku světa Petru Kvitovou, která na konci ledna ukončila po sedmi letech spolupráci s trenérem Davidem Kotyzou, povede do konce této sezóny bývalý deblista František Čermák.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Tenistku Petru Kvitovou povede do konce této sezóny František Čermák.

Článek

Bez trenéra Kvitová odehrála čtyři turnaje. Čermáka vzala s sebou do USA na Indian Wells jako sparingpartnera a poté mu nabídla roli kouče, kterou přijal.

"Přemýšlela jsem, co dál, a usoudila jsem, že by mi mohl pomoct. Už v Americe se můj tenis zvedl. Franta je dobrý člověk a myslím, že bude i dobrý trenér. Zkušenosti z tenisu má," řekla Kvitová v telefonickém rozhovoru pro česká média.

Devětatřicetiletý Čermák nad nabídkou trenérské role u Kvitové dlouho nepřemýšlel. "Ani vteřinu jsem neváhal a hned jsem kývl. V minulých týdnech nám to fungovalo a tak jsem přesvědčen, že další výsledky se dostaví," řekl bývalý čtrnáctý deblista světa a grandslamový vítěz smíšené čtyřhry z Roland Garros 2013.

Zvažovala i jiná jména

Kvitová je s Čermákem měsíc a půl, už jako sparingpartner tenistce pomáhal s tréninkem. "Za tu dobu, co ho znám víc, tak mi věci, které říká, zapadaly do mých představ. Shodli jsme se na většině názorů," řekla Kvitová. Měla v hlavě i jména jiných trenérů. "Ale nebylo to směrodatné. František byl pořád největší favorit."

Čermák působil na okruhu ATP více než 16 let a dosud nikoho netrénoval. "Trenérské zkušenosti samozřejmě moc nemá. Na druhou stranu je hodně chytrý kluk a dokáže si spoustu věcí rychle pospojovat. Už v Americe jsme se bavili o taktice před zápasy. Soupeřky sice moc neznal, ale byl připravený. Mile mě překvapil. Zkušenosti rychle získá a nemělo by nás to omezovat," věří Kvitová.

Pod Čermákovým vedením už se připravovala na antukovou část sezóny. Zásadní změna stylu nepřijde, dál bude hrát agresivně. "Všichni víme, že žádnou pasivní hru hrát nemůžu, a Franta to vidí stejně," řekla Kvitová. Odrazit k útoku se chce zlepšeným servisem a snaží se dostat ještě blíž k základní čáře. "K tomu směřovaly cvičení a tréninky, aby soupeřky neměly dost času reagovat," vysvětlila.

Start nebyl nejlepší

Poprvé se Kvitová s Čermákem představí v akci příští týden ve Stuttgartu. "Tréninky jsou jiné než zápasy. Neodvažuju se nic předvídat, ale doufám, že se dva týdny na antuce přenesou do turnajů," řekla. Ve Stuttgartu čekají hráčky odlišné podmínky. "Antuka je specifická, hraje se v hale, ale to by mi mohlo sedět," doplnila.

Úvod sezóny Kvitové nevyšel podle představ. Vyhrála zatím jen šest zápasů ze 14 a nejdál se dostala do čtvrtfinále v Indian Wells. "Nebyl to nejlepší start, zažila jsem hodně trápení, ale nedělám si z toho velkou hlavu," řekla Kvitová.

Doufá, že se i díky změně trenéra může tenisově a osobně posunout dál. "V období bez trenéra jsem si hodně věcí uvědomila. Uvidíme, jak to půjde dál. Jsem sama zvědavá."

Angažováním Čermáka za trenéra se české jedničce uleví. Už nebude všude, kam přijede, dostávat otázky, jestli už má kouče. "Chápu, že to všechny zajímalo," přikývla a dodala: "Když jsme s Davidem skončili, bylo to všechno nové pro mě i pro všechny. Je dobře, že mám tuhle otázku vyřešenou a můžu se soustředit na běžný provoz."

Na dálku Kvitová sleduje také přípravu českého týmu na semifinále Fed Cupu ve Švýcarsku, kam tentokrát neodjela. "Jsem v kontaktu s Luckou Hradeckou. Holky jsou bezva, mají super partu. Hlavně aby byly zdravé. Čeká je těžký soupeř, ale naše holky na to mají. Věřím, že zase budeme hrát v listopadu finále," řekla.

Je angažování Františka Čermáka jako trenéra pro Petru Kvitovou dobrá volba?
Ano, jde o dobrý tah, který její hře i výsledkům výrazně pomůže
13,4 %
Nevím, jde spíš o dočasné řešení, které jí moc neuškodí ani nepomůže
70,7 %
Ne, jde o jednoznačně špatný krok
15,9 %
Celkem hlasovalo 8087 čtenářů.

Reklama

Související témata: