Hlavní obsah

Šafářová - Golubicová 6:2, 6:2Česká radost! Kvitová, Šafářová i Strýcová v Paříži postupují, soupeřkám nepovolily ani set

mm, jisSport.cz
Aktualizováno

Český tenis má ve 3. kole dvouhry na grandslamovém French Open v Paříži už tři zástupkyně. K Petře Kvitové, jež v premiérovém měření sil na okruhu nad Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu zvítězila 6:4, 6:1, se ve středu odpoledne přidala Lucie Šafářová. Loňská finalistka turnaje si poradila s nevyzpytatelnou Viktorijí Golubicovou ze Švýcarska dvakrát 6:2. Ke svým fedcupovým kolegyním se připojila také Barbora Strýcová. Ta zdolala Slovinku Polonu Hercogovou dvakrát 6:4.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Lucie Šafářová v utkání 2. kola grandslamového French Open.

Článek
Fotogalerie

Vypadl Adam Pavlásek, jenž při svém prvním grandslamu v kariéře ve 2. kole podlehl 4:6, 2:6, 4:6 domácímu Jérémymu Chardymu. Ten Pavláskovi sebral čtyřikrát servis, jednadvacetiletého českého mladíka navíc nepustil ani k brejkbolu.

Kvitová byla v úvodním vystoupení proti Dance Koviničové z Černé Hory dva míčky od vyřazení a k třísetovému vítězství se nakonec protrápila. V duelu proti Su-Wei Hsieh semifinalistka Roland Garros z roku 2012 podobnou nervy drásající podívanou nedopustila a připsala si jubilejní 300. výhru na okruhu WTA v kariéře, i když její výkon znovu nebyl bez chyb.

Úvod Kvitové vyšel. Dobrým pohybem a agresivním nátlakovým tenisem si šla pro vítězné údery a výsledkem bylo brzké vedení 3:0. Pak se však do projevu tenistky z Fulneku znovu začaly vkrádat nepřesnosti a nevynucené chyby a drobná asijská obranářka, bývalá světová jednička v deblu, získávala trpělivě míček po míčku.

Úvodní set však nakonec Kvitová i díky chybám soupeřky na servisu urvala 6:4 a úspěch z koncovky prvního dějství jako by ji psychicky nakopl a znovu posadil do sedla. Kanára 80. hráčka žebříčku WTA odvrátila až za stavu 0:5 a to už si favoritka s přehledem pohlídala postup do 3. kola. V něm turnajová desítka narazí na Američanku Shelby Rogersovou, která v 1. kole nečekaně vyřadila Karolínu Plíškovou.

Golubicovou není radno podcenit. Ačkoli jí patří až 130. pozice v rankingu WTA, v dubnovém semifinále Fed Cupu nečekaně porazila v Lucernu Karolínu Plíškovou i Strýcovou. Šafářová však šla za triumfem odhodlaně, útočně, sebejistě.

Sama ani jednou v průběhu zápasu neztratila servis, naopak soupeřce ho prolomila hned čtyřikrát. V úvodní sadě se jí to povedlo dvakrát a dějství dotáhla do vítězného konce, přestože Švýcarka vytrvale vzdorovala a Šafářová proměnila až šestý setbol. Ani ve druhém setu se průběh hry nezměnil a nasazená jedenáctka po 70 minutách proměnila hned první mečbol. V pátek se Šafářová utká s Australankou Samanthou Stosurovou, 24. hráčkou světového žebříčku.

Poprvé se do 3. kola French Open dostala Barbora Strýcová. Další z českých fedcupových vítězek sice s Hercogovou (94. v žebříčku WTA) prohrála všechny tři předešlé vzájemné zápasy, ale tentokrát zdolala někdejší deblovou kolegyni 6:4 a 6:4.

O postup do osmifinále, kterým si v lednu vylepšila i své maximum na Australian Open, se Strýcová utká s druhou nasazenou Agnieszkou Radwaňskou. Polskou favoritku ještě nikdy neporazila, na kontě má jen čtyři prohry

Grandslamový turnaj French Open (antuka, dotace 32 017 500 eur):
Dvouhra žen - 2. kolo:
Kvitová (10-ČR) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 6:4, 6:1
Šafářová (11-ČR) - Golubicová (Švýc.) 6:2, 6:2
Strýcová (30-ČR) - Hercogová (Slovin.) 6:4, 6:4
Čtyřhra žen - 1. kolo:
Görgesová, Karolína Plíšková (10-Něm./ČR) - Grönefeldová, Peschkeová (Něm./ČR) 6:4, 6:1
Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Falconiová, Puigová (USA/Portor.) 6:0, 6:4
Dvouhra mužů - 2. kolo:
Chardy (30-Fr.) - Pavlásek (ČR) 6:4, 6:2, 6:4
Čtyřhra mužů - 1. kolo:
Berankis, Rosol (Lit./ČR) - Demoliner, Draganja (Braz./Chorv.) 6:7 (3:7), 7:6 (11:9), 6:4
Benneteau, Roger-Vasselin (Fr.) - Ramos, Veselý (Šp./ČR) 6:0, 4:6, 7:6 (7:2)
Další středeční výsledky zde.

Reklama

Související témata: