Hlavní obsah

Berdych - Džazírí 6:1, 2:6, 6:2, 6:4Berdych ve čtyřech setech smázl tuniského outsidera a je ve 3. kole. Šafářová titul neobhájí

jis, mmSport.cz
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych napodobil své krajanky a na druhém grandslamu letošní sezóny Roland Garros postoupil do třetího kola. Sedmý nasazený tenista porazil Málika Džazírího z Tuniska, až 72. hráče světového žebříčku, ve čtyřech setech 6:1, 2:6, 6:2 a 6:4. Berdych si v Paříži zahraje pošesté mezi dvaatřicítkou nejlepších, jeho příštím protivníkem bude Pablo Cuevas z Uruguaye. Zato Jiří Veselý ve 2. kole vypadl. Se Španělem Nicolásem Almagrem prohrál 4:6, 4:6 a 3:6. Lucie Šafářová s Američankou Mattekovou-Sandsovou neobhájí titul ve čtyřhře. Skončily hned v 1. kole, kde je porazil nizozemsko-švédský pár Kiki Bertensová - Johanna Larssonová 6:4, 6:3.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Vítězné gesto Tomáše Berdycha.

Článek
Fotogalerie

Berdych, jenž loni na French Open došel do osmifinále, zahájil program na dvorci Suzanne Lenglenové. S Málikem Džazírím se dosud nikdy neutkal, byla však jednoznačným favoritem a v prvním setu tyto prognózy naplnil. Berdych velmi dobře servíroval a Tunisana do ničeho nepustil. Sám vzal soupeři dvakrát podání a po necelé půlhodině získal sadu hladce 6:1.

V druhém dějství se ale role nečekaně obrátily. Berdych ztratil jistotu, naopak Afričan výrazně zpřesnil hru, využil dva brejkboly, získal čtyři gamy za sebou a tím i druhý set v poměru 6:2.

Naštěstí byl výpadek českého tenisty jen krátkodobý. "Myslím, že to bylo úplně normální, a že když člověk takhle prohraje set, tak se nic neděje a jede se dál." řekl Radiožurnálu.

Ve třetí sadě již rodák z Valašského Meziříčí znovu pevně diktoval tempo zápasu a přes drobný zádrhel v koncovce, kdy Tunisan otočil z 0:40 pěti fiftýny za sebou, český tenista další komplikace nepřipustil. Rozhodující zlom přišel v devátém gamu čtvrtého setu, kdy Berdych popáté v utkání sebral soupeři podání a následně ukončil zápas čistou hrou.

S příštím soupeřem Cuevasem, aktuální světovou sedmadvacítkou, se střetl jednou a loni v Pekingu na tvrdém povrchu prohrál.

Za hodinu bylo po všem

Veselý nevyrovnal své osobní grandslamové maximum. S Almagrem ve 2. kole prohrál za dvě hodiny a 11 minut 4:6, 4:6 a 3:6.

Favorizované Šafářová s Mattekovou-Sandsovou ve čtyřhře vydržely jen 64 minut. Druhé nasazené v 1. kole prohrály s dvojicí Bertensová - Larssonová 4:6, 3:6.

Pro Šafářovou může prohra v 1. kole znamenat komplikaci vzhledem k nominaci do čtyřhry v olympijském Riu. Češky mají teoreticky pět hráček, které by tam mohly hrát. Postavit lze ovšem jen  dva páry. Šafářová nyní přijde o 2000 bodů a vypadne z deblové desítky žebříčku. Pokud se Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková, stříbrný pár z her v Londýně 2012, přiblíží v Paříži obhajobě bodů za loňské semifinále, dostanou se před Šafářovou.

Druhý olympijský pár by mohly tvořit Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou. Konečnou nominaci navrhuje Český tenisový svaz.

Grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 32 017 500 eur):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Džazírí (Tun.) 6:1, 2:6, 6:2, 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
Štěpánek, Zimonjič (12-ČR/Srb.) - Lajovič, Thiem (Srb./Rak.) 6:3, 6:2.
Huey, Mirnyj (10-Filip./Běl.) - Berankis, Rosol (Lit./ČR) 6:3, 6:4
Ženy:
Čtyřhra - 1. kolo:
Krajiceková, Strýcová (Niz./ČR) - Arruabarrenaová, Erraniová (12-Šp./It.) 1:6, 6:1, 7:5
Bertensová, Larssonová (Niz./Švéd.) - Matteková-Sandsová, Šafářová (2-USA/ČR) 6:4, 6:3
Smíšená čtyřhra
1. kolo:
Hlaváčková, Roger-Vasselin (6-ČR/Fr.) - Medinaová-Garriguesová, Lipsky (Šp./USA) 6:2, 6:2.
Švedovová, Mergea (4-Kaz./Rum.) - Hradecká, Matkowski (ČR/Pol.) 6:4, 6:4
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Marková (ČR) - Colardová (Fr.) 6:2, 6:0
Další výsledky dne na Roland Garros zde.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner